album
INDIE

VIOLENS

Amoral

STATIC RECITAL/NEWS

Het is zo’n plaat die een beetje tussen wal en schip belandde: The Dividing Island van Lansing-Dreiden uit 2006. Te elektronisch voor de Franz Ferdinand/Interpol/Editors/White Lies-hordes, te ‘indie’ voor de dansvloer. Een eigentijdse New Order zeg maar. De band schijnt nog steeds te bestaan . . .

En weer probeert hij een behoorlijke kloof te overbruggen: tussen de psychedelische pop uit de jaren zestig en de synthi-producties uit de jaren tachtig. Violent Sensation Descends van de eerste EP uit 2008 is ook op Amoral het sleutelnummer: een flonkerende popsong, zomers maar ook donker, in de geest van The Zombies en The Creation. Die sixtiestic is nieuw, verder is er weinig veranderd. Nog steeds stuwen bombastische synths en new wave-bassen Elbrechts melancholische songs richting indiedisco. Het is allemaal erg 4AD medio jaren tachtig: intelligente indiepop met dance- en shoegaze-invloeden. Af en toe rinkelt er een Smiths-gitaartje (Full Collision) en ook New Order blijft een belangrijke referentie, maar storend wordt het jatwerk nergens. Wie dacht dat The Drums Brits klinken, moet deze vier uit Brooklyn (via Miami) eens horen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: VIOLENS - Amoral (album) | OOR