album
indie

MJ Lenderman

And The Wind (Live And Loose!)

ANTI-/EPITAPH

Enkele jaren vertoefde MJ Lenderman in de muziekmarge, maar sinds midden 2022 heeft hij het tij mee. Eerst pakte de veelzijdig ingestelde muzikant uit North-Carolina lof met zijn derde soloalbum Boat Songs. Dit jaar klopte Wednesday, de indieband waarin Lenderman gitaar speelt en zingt, nadrukkelijk op het venster met het vijfde album Rat Saw God. Nu smeedt Lenderman wat heet ijzer met deze liveplaat.

Wednesday-muzikanten Xandy Chelmis (pedal steel) en Ethan Baechtold (bas) maken voltijds deel uit van zijn begeleidingsgroep, terwijl zangeres Karly Hartzman zingt in Toontown. Dat was een van de composities van Boat Songs, het jaarlijstwaardige album dat acht van de vijftien songs voor deze liveplaat heeft aangeleverd. De rest is oud en nieuw werk. Vergeleken met eerder materiaal van Lenderman speelt de gitaar een grotere rol. Jon Samuels geeft met zijn zes snaren impulsen aan songs als het recente Rudolph.

Net als Wednesday snoept Lenderman van twee walletjes. Enerzijds komt hij met indiegitaarrock, die in het geval van SUV Stooges-verzengend is. Anderzijds speelt hij de Americana-kaart uit, vooral door toedoen van Chelmis, die in Wednesday een minder prominente factor is. And The Wind bewijst weer dat Lenderman bovenstebeste liedjes schrijft en die zet hij al dan niet stiekem in voor eigen gebruik. Die songs worden hier met veel aplomb gebracht. Dat uitroepteken in de plaattitel is volkomen terecht.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam
winactie
eefje de visser

Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam

Eefje de Visser bereidt zich voor op de festivalzomer met een unieke show op een nog geheime locatie in Rotterdam ...
'Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden'
interview

‘Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden’

Programmeur Rob Trommelen vindt dat Pinkpop vooral vrolijkheid moet oproepen. 'Als het te ingewikkeld wordt, gaat zo’n festival als een ...

Recensie: MJ Lenderman - And The Wind (Live And Loose!)