album
hiphop

Anderson .Paak

Oxnard

AFTERMATH/ADA/WARNER

Dit is de plaat die Anderson .Paak altijd al wilde maken: ‘I had the vision back in 12th grade / That I’d be killing shit with Doc Dre’, rapt hij in Who R U? Het is een van de energieke hoogtepunten op Oxnard, na Venice uit 2014 en Malibu uit 2016 het laatste deel van zijn Californië-trilogie.

De gastenlijst verraadt Paaks ambitie en de positie die hij heeft opgeëist aan de grotemensentafel. Tints met Kendrick Lamar (‘Bitch, I’m Kendrick Lamar, respect me from afar’) klinkt zonnig en ontspannen; nooit gedacht dat een track over geblindeerde ramen zo catchy kon zijn. Mansa Musa bevat een klassieke brag-verse van hiphop-opa Dr. Dre (‘Made a billion off my bullshit and did it, nigga, high as hell’) en eentje van Nicki Minaj-pastiche Cocoa Sarai. Verderop vechten Pusha-T, Snoop Dogg en J. Cole om de beste featuring. Een verloren strijd: Oxnard funkt uiteindelijk het hardst in Cheers, dankzij de nooit teleurstellende Q-Tip. Droomplaat dus? Niet helemaal. Het probleem laat zich raden: Paak wil te veel. Hij kan zingen, rappen en componeren, hij schakelt moeiteloos tussen genres en onderwerpen. Het ene moment gaat het over fellatio op de snelweg (Headlow), het volgende over excessief wapengeweld (6 Summers). Het multitalent kan en wil zich niet inhouden, zijn (financiële) succes moet en zal luidruchtig gevierd worden. Het resultaat is een album dat nog net niet uit zijn voegen barst. Er valt genoeg te genieten en een mislukking is Oxnard allerminst, maar Paak en fans hadden baat gehad bij een strenge producer om van al die erupties van muzikale creativiteit een hechtere eenheid te maken.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Anderson .Paak - Oxnard (album) | OOR