album
pop

Anna Calvi

Hunter

DOMINO/V2

Vergeef me mijn opportunisme, maar aangezien de thematiek van Anna Calvi’s derde album – genderneutraliteit en het vinden van seksuele vrijheid – nogal uitgebreid aan bod komt in het interview in de huidige OOR, wilde ik het hier maar eens over de muziek hebben. Al valt dat nog niet mee.

De Italiaans-Engelse force of nature, gezegend met een stem waarmee je middelgrote veerboten tot zinken brengt, is niet zo van het kleine gebaar – liever gaat ze lekker Wagneriaans tekeer – en ‘focussen op de muziek’ is derhalve geen sinecure. Tenzij er, zoals in Indies Or Paradise en Alpha, een splijtende gitaarsolo voorbijkomt, maar ook die blijkt dan weer afkomstig van haarzelf. Het is waarschijnlijk niet voor niets het onderwerp van laatstgenoemd nummer: naast alfamannen zouden er ook alfavrouwen moeten zijn en Anna zelf staat alvast vooraan. ‘I divide and conquer’. Maar goed, het zou hier over muziek gaan. Die is op Hunter wederom in goede handen: haar twee vaste begeleiders (multi-instrumentaliste Mally Harpaz en drummer Alex Thomas) kennen gelukkig wél de geheimen van het less is more-principe – kennen hun plaats, liever gezegd – en gastmusici Adrian Utley (Portishead) en Martyn Casey (Nick Cave & The Bad Seeds) weten evenzeer hoe je gedoseerd sfeer schept. Ook het songmateriaal zou prima overeind blijven zonder het vocale trapezewerk (dat tegen het eind van Don’t Beat The Girl Out Of My Boy zelfs hysterische hoogten aantikt), maar ja, zonder Anna Calvi heb je geen Anna Calvi-plaat. Gelukkig gaat in de laatste twee songs, de ballads Away en Eden, het spektakeltheater even dicht en vloeien stem en muziek wél prachtig samen. ‘Even doorbijten’ luidt hier dus in alle opzichten de gebruiksaanwijzing. De vraag is of dat een aanbeveling mag heten.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Anna Calvi - Hunter (album) | OOR