album
avant-garde

Burial

Antidawn EP

HYPERDUB/KONKURRENT

Burial en albums. In 2006 debuteerde hij heel verrassend, met een titelloze plaat vol sfeervolle nostalgie-elektronica op schuifelende beats, een jaar later gevolgd door het nog mooiere Untrue. Daarna was Burial (vermoedelijk William Emmanuel Bevan, hij hield zijn identiteit lang in het ongewisse maar we weten wel dat hij banden onderhoudt met Four Tet, Thom Yorke en Massive Attack) het albumformaat kennelijk zat en uitte hij zich vooral op EP’s. Waarna de onvermijdelijke compilatie, Tunes 2011-2019, alsnog een schitterend dubbelalbum opleverde, een van de beste elektronische bundelingen van de laatste paar jaar.

Bij die EP’s werd al duidelijk dat Burial steeds verder afdreef naar ambientterritorium, een afslag die hij op deze Antidawn EP (vijf nummers in dik 43 minuten) ten volle en uiterst consequent omarmt. Niks geen beats, niet die van het euforische soort (toch al zeldzaam in zijn wereld) en ook niet die suggestief stotterende ritmes die hij zo goed beheerst. Zelfs de nostalgie naar de raves (en de tijd dat dat nog kon) is al aan het vervagen. Wat we wel hebben behouden: de weefsels van stemmen, geput uit verschillende bronnen (van videogames tot inbellende vriendinnen), op verschillende manieren bewerkt en gerangschikt tot sobere collages die op zich al van alles zeggen, of in ieder geval suggereren.

Een orgelveeg hier, een drone daar, een schim van een melodie: het verhoogt steeds de spanning. De ritmes zijn impliciet, met andere woorden: die ga je er op een gegeven moment zelf bij bedenken. Geholpen misschien door de kraakgeluiden die vinyl doen vermoeden – en dus opnieuw verwijzen naar een suggestief soort nostalgie, misschien Burials voornaamste drijfveer. Het is allemaal geen gemakkelijke kost, daarvoor zijn deze vijf nummers net even te amorf. Maar naarmate je je vaker wentelt in deze elegant gedrapeerde geluidslagen komt het universum van Burial meer tot leven. Donker is het er wel.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Recensie: Burial - Antidawn EP