album
Indie

Black Country, New Road

Ants From Up There

NINJA TUNE/PIAS

Black Country, New Road uit Cambridge behoort tot de muzikale coronageneratie. Het jonge experimentele zevental maakte indruk op Eurosonic 2020 en debuteerde een jaar geleden met For The First Time toen ze nergens konden optreden. Terwijl de band juist op het podium het best tot zijn recht komt. Thuis moet je maar net even zin hebben in de soms schurende mix van postrock, postpunk, folk, klezmer, jazz, minimal en avant-gardistische noise vol improvisatie en hard-zacht-dynamiek. Goed nieuws: Ants From Up There is een stuk toegankelijker, zonder dat de band veel aan eigenzinnigheid inlevert.

Isaac Wood was op de eerste plaat vocaal nog zoekende, maar heeft zijn stem gevonden: hij klinkt nu als een extra getergde versie van Win Butler. Muzikaal is de vroege Arcade Fire ook een onmiskenbare invloed geworden. Neem de opvallend compacte single Chaos Space Marine, waarin het na anderhalve minuut euforisch losgaat. Dat grootse, theatrale geluid hoor je vaker, maar altijd zijn er vernuftige breaks en verrassende wendingen. Black Country, New Road is meer songs gaan schrijven, maar die volgen zelden platgetreden paden en worden nog steeds fantasierijk ingevuld.

De saxofoon (Lewis Evans) en viool (Georgia Ellery) kronkelen sierlijk om elkaar heen in het meeslepende Concorde en Bread Song. Om de samenhang van het album te benadrukken, gebruikt Wood terugkerende zinsneden in zijn teksten: een meisje met Billie Eilish style is favoriet. De finale van Ants From Up There is fenomenaal, met de lang uitgesponnen, rond repetitieve thema’s opgebouwde en fraai naar een climax toewerkende melancholieke stukken Snow Globes en Basketball Shoes. Daar kun je ook vanuit huis volledig in opgaan, al zullen ze live ongetwijfeld nog harder binnenkomen. For The First Time was een hele knappe plaat, Ants From Up There is ook nog eens een hele goede plaat.

Update: zanger Isaac Wood stapte een paar dagen voor de release uit de band, lees hier.

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang gratis lp’s of cd’s, zoals ‘Ants From Up There’ van Black Country, New Road. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Recensie: Black Country, New Road - Ants From Up There