album
Roots

DANIËL LOHUES

Aosem

ERICANA

Het leven van Daniël Lohues wordt tegenwoordig beheerst door een grote zwarte Amerikaan – en nee, we bedoelen hier geen blueslegende, maar een joekel van een auto . . .

De man die ons als zanger van Skik al fietsend kennis leerde maken met het mooie Zuidoost-Drenthe is inmiddels uitgegroeid tot de rootsmuzikant van Nederland, een functie waarin hij veel collega’s bijstaat (recentelijk nog Stevie Ann, The Common Linnets en Herman Finkers) maar ook nog steeds z’n weg als singer-songwriter weet te vinden. Op z’n negende soloplaat Aosem kijkt Lohues als altijd nuchter om zich heen, soms terugdenkend aan die zoveelste mooie reis door de VS, dan weer gestoord door de nare berichten die er via krant en tv doordringen in de boerderij aan de rand van Erica, al hoeft hij voor de echte zin van het leven meestal niet verder te kijken dan de eigen achtertuin. En er is nu dus de auto, die de praktische, dagelijkse horizon aanzienlijk heeft verbreed en de al even praktische, dagelijkse vraag van openingtrack Waor Gaon We Naortoe opriep. Als vanouds in de streektaal, ingebed in een ambachtelijke melange van country, blues, folk, Beatles, Band en Bach, bezingt Lohues de huidige tijd en z’n eigen bestaan in termen als appels, honing, de zunne en de maon, met hier een lach en daar een traan. Maar hoe je het ook wendt, keert of schrijft, het resultaat blijft pretty aosem.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole
Down The Rabbit Hole
wilco

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole

Waar is het feestje? Niet hier! Niet bij Wilco. Voor aanvang van het grootse en gretig gewilde nachtprogramma, doet Wilco ...
Queen groots en meeslepend in Ziggo Dome
concert

Queen groots en meeslepend in Ziggo Dome

Queen + Adam Lambert hadden in 2020 al met hun The Rhapsody tour in de Ziggo Dome moeten staan, maar ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...

Recensie: DANIËL LOHUES - Aosem (album) | OOR