album
pop

Ariana Grande

Sweetener

REPUBLIC/UNIVERSAL

‘It’s good to be this young and be succesvol’, gaat het leukste deuntje op de nieuwe Ariana Grande-plaat Sweetener. Geen woord over de aanslag bij haar concert in Manchester, vorig jaar. En ook verwijzingen naar het gezeik rond haar komende huwelijk, zowel inhoudelijk als gericht aan de roddelpers, ontbreken.

Je hoeft je als bekende artiest natuurlijk niet luid en duidelijk bloot te geven. Maar dat alles wat ze de laatste tijd heeft meegemaakt geen enkele invloed heeft gehad op de muziek van Grande, die ze ongetwijfeld als ‘zeer persoonlijk’ zou omschrijven wanneer je haar ernaar vraagt, is schrikbarend. Dan maak je je toch een beetje zorgen om Ariana, maar misschien nog wel meer over de popwereld van vandaag. Daar houden artiesten zelfs vast aan hun onpersoonlijke, inhoudsloze, ijskoude trendliedjes wanneer ze met bommen en flitsers uit hun bunkers worden gejaagd. Sweetener staat vol dertien-in-een-dozijn-popsingletjes over oppervlakkige zaken, zoals vriendjes die niet meer bellen en vriendjes die de telefoon juist niet willen ophangen. Ook de vreugde en het verdriet dat succes met zich meebrengt komt aan bod. Hoewel Ariana 25 is en zich op vorige plaat Dangerous Woman nog opstelde als superseksbom, zit ze op liedjes als Everything en R.E.M. (niet over de band, maar over REM-slaap) plotsklaps weer in haar Disney-prinsessen-fase. Hits vergelijkbaar met de singles die doorbraakplaat My Everything de moeite waard maakten, tref je hier ook niet aan. Blazed is een gerecyclede Pharrell-productie vol verschrikkelijke auto-tune en de bloedirritante beat van The Light Is Coming werd vermoedelijk gemaakt door twee robots die een potje met elkaar pingpongden. Dat Nicki Minaj in de openingsrap van laatstgenoemde track stelt dat Street Fighter-personage Chun-Li – een van de allereerste speelbare vrouwen in games ooit – een slechterik is, is een belediging voor gamers, vrouwen en gamende vrouwen. Enfin, Ariana Grande’s Sweetener is dus niet de zoetstof, maar de bittere pil waar je een glas limonade achteraan moet gieten.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Ariana Grande - Sweetener (album) | OOR