album
roots

Arno

Santeboutique

NAÏVE/BELIEVE/PIAS

‘Give children the name of their mothers / Only she knows who the father is.’ Daar is wat voor te zeggen. Het is een van de levenswijsheden van de 70-jarige Belgische volksheld/zanger Arno in openingstrack They Are Coming, een gebed tevens voor Christenen, Moslims, Joden en alle andere al dan niet gelovige inwoners van deze gezamenlijk bewoonde aardbol genaamd smeltkroes.

De albumtitel staat voor wat wij de hele santenkraam zouden noemen. Arno (Hintjens), bekend geworden als frontman van het in de jaren tachtig machtige TC Matic, gooit solo al vele jaren ingrediënten uit rock, blues, funk en chanson in zijn eigenhandig gebakken melting pot. Heel vernieuwend kunnen we deze nieuwe verzameling liedjes dan ook niet noemen, hoe verhelderend sommige standpunten en nieuwe sloganteksten over onder meer Les Saucisses De Maurice en Lady Alcohol ook zijn. De ene producer laat hem net wat meer kraken, steunen en kreunen dan de andere. Ditmaal was de Brit John Parish (PJ Harvey, eels, Sparklehorse) opnieuw verantwoordelijk (hij deed eerder Future Vintage in 2012). Arno zelf schreef maar weer eens een prachtige ballade over zijn geboortestad (Oostende Bonsoir) en bezingt inderdaad heerlijk krakend, als een hedendaagse Jacques Brel, de kortsluiting in zijn hoofd (Court-Circuit Dans Mon Esprit). Niets nieuws onder de zon. Op naar de tachtig!

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Arno - Santeboutique (album) | OOR