album
pop

Jasper Erkens

Artificial Messiah

DUSTY/LAB MUSIC

Jasper Erkens is 30 en woont in Amsterdam. Jasper wie? Erkens, vijftien jaar geleden de jongste Vlaamse popartiest die ooit op Rock Werchter mocht spelen. Een soort te vroeg volwassen wonderpuber, volgens cynici destijds. Onzin volgens de jury van Humo’s Rock Rally, die hem bijna liet winnen, omdat ze in hem toch iets oprechts terughoorden van zijn toenmalige voorbeelden Damien Rice en Jeff Buckley.

Een hit volgde (de cover Crazy van Gnarls Barkley), ondergetekende schreef hier over debuut The Brighter Story dat hij op die leeftijd vooral niet te dramatisch moest doen. Toch was het menens voor hem. Hij zong in het voorprogramma van Adele en zij adviseerde hem op de BRIT School in Londen te gaan studeren. Zo geschiedde. Erkens heeft inmiddels een zware baard en nu een vierde album. Geen eenvoudige kost. De twee thema’s die hem bezighouden: artificiële intelligentie en (het gebrek aan) geloof. Het album vormt een tweeluik met Limbo Terminal (2021). Ook daarop hoorden we een mengeling van organische, akoestische geluiden en futuristische soundscapes. Elektronica speelt hier een nog grotere rol, maar er staan ook gewoon een paar prima liedjes op, waar de melodie en het ritme bepalender zijn dan de vormgeving. Hits hoor ik niet gelijk, maar Still Waiting (met jazzy saxsolo), Burning Bridges (met fraai koortje) en het catchy Both Hearts On Fire blijven direct hangen en bewijzen dat er nog altijd een prima singer-songwriter in hem verscholen zit.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Muse demonstreert gebakken lucht op het Malieveld
concert

Muse demonstreert gebakken lucht op het Malieveld

Kunst hoeft niet per se iets te betekenen om mooi te zijn. Zo vind ik het werk van Mark Rothko ...
Peter Gabriel kijkt moedig vooruit in Ziggo Dome
concert

Peter Gabriel kijkt moedig vooruit in Ziggo Dome

Het contrast op de vierkante kilometer kan haast niet groter zijn. Terwijl Harry Styles (29) drie dagen lang de ArenA ...
De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop
OOR-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

Bestel de nieuwe OOR, met Queens Of The Stone Age, Christine And The Queens, Noel Gallagher, Altın Gün, Brutus & ...

Recensie: Jasper Erkens - Artificial Messiah (album) | OOR