album
pop

Awkward I

KYD

EXCELSIOR/V2

De afgelopen jaren heeft Djurre de Haan, de man achter Awkward I, zich toegelegd op het schrijven van muziek voor film en theater. Dat is terug te horen op zijn derde album KYD, dat ruim zes jaar na voorganger Everything On Wheels verschijnt.

Nadat hij te maken kreeg met onverwacht vaderschap en zijn moeder ernstig ziek werd, moest De Haan zijn evenwicht hervinden. Zijn vaak humoristische teksten over dat proces laten het nodige aan de verbeelding over, wat bijdraagt aan de soundtrack-achtige sfeer. Het geluid is voller dan op zijn vorige platen, met hier en daar opmerkelijke invloeden van The Beatles (Skinny Jeans), Randy Newman (Silent Disco) en ABBA (Complicated Two Step). De productie is open en geeft de liedjes de ruimte. KYD staat vol gloedvolle, warme folkliedjes, die neigen naar pop en het ene moment sprankelen en het volgende melancholiek zijn. De Haan tovert de ene na de andere verleidelijke melodie tevoorschijn, ondersteund door fijne koortjes en aangenaam hese zang. De nummers variëren prettig in tempo. Zo is Road Is Rock een huppelend liedje, trekt Milkshakes Funnelcakes ineens een sprintje en klinkt No Waterfall weemoedig slepend. Happiest Man At Your Funeral voelt als een drie minuten durend binnenpretje. Dat Awkward I nog steeds een vrij goed bewaard geheim is, is een raadsel. Hoog tijd dat daar verandering in komt. Het prachtige KYD verdient een groot publiek.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

<span class="club">Club</span> <span class="oor">OOR</span> was op Pinkpop
nieuws

Club OOR was op Pinkpop

OOR was op Pinkpop! We waren er met een eigen Club OOR-stand, waar verschillende artiesten langskwamen om een krabbel uit te ...
Pinkpop dag 2: tekens van boven
concert
Foo Fighters

Pinkpop dag 2: tekens van boven

De 49ste editie van Pinkpop vindt dit weekend weer plaats in Landgraaf en OOR is alle drie de dagen van ...
Pinkpop dag 3: van de roze hoed en de zwarte rand
concert

Pinkpop dag 3: van de roze hoed en de zwarte rand

De 49ste editie van Pinkpop vond dit weekend weer plaats in Landgraaf en OOR was alle drie de dagen van ...

Recensie: Awkward I - KYD (album) | OOR