album
indie

Bas Jan

Back To The Swamp

FIRE/KONKURRENT

Serafina Steer was een schichtig hertje, tot ze zich realiseerde dat ze niets te verliezen heeft en ook niets te bewijzen. Dat zingt ze althans in At The Counter, de opener van de nieuwe Bas Jan-plaat.

Er volgen meer van dat soort coming of age-inzichten. Ooit verlangde Steer naar een moeras, naar chaos, naar alles behalve houvast, maar tegenwoordig is ze iemand met een creditcard en zo’n ding is eigenlijk hartstikke handig. Wat je vaak ziet is dat met de jeugdige twijfel en onbezonnenheid ook de spontaniteit en inventiviteit verloren gaan, maar Bas Jan is nog net zo frivool, aanstekelijk en eigenzinnig als altijd. Back To The Swamp zit vol found poetry, maffe koortjes, strijkers die vanuit het niets opduiken en drums die net een ander patroontje vormen dan je gewend bent.

Het enige verschil met vroeger is dat de teksten niet meer op een Ray Davies-manier over de brave burger gaan. Deels is daar zelfspot voor in de plaats gekomen, maar welbeschouwd heeft Bas Jan dat helemaal niet nodig. Steer schrijft net zo makkelijk een ode aan Margaret Calvert, die in Groot-Brittannië het gros van de verkeersborden ontwierp. In het lied dat aan haar gewijd is rijdt ze door het land en beschouwt ze haar eigen creaties. Kom er maar op.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

The Pogues-zanger Shane MacGowan (1957-2023) overleden
in memoriam

The Pogues-zanger Shane MacGowan (1957-2023) overleden

Als zanger, liedjesschrijver en tekstdichter van The Pogues loodste Shane MacGowan de Ierse muziektraditie richting 21ste eeuw ...
OOR Recensiebijbel: de klassiekers en vergeten parels uit 52 jaar OOR
oor-shop

OOR Recensiebijbel: de klassiekers en vergeten parels uit 52 jaar OOR

Stop de persen! Ons tweede boek is klaar. Two years in the making, ruim vier kilo in de hand, op glorieus ...
Voor The Prodigy is Keith Flint onvervangbaar, maar niet onmisbaar
concert
the prodigy

Voor The Prodigy is Keith Flint onvervangbaar, maar niet onmisbaar

Tegenover het enorme podium van de Ziggo Dome werpt een reusachtige pop een schaduw over het publiek. Dat gigantische decorstuk ...

Recensie: Bas Jan - Back To The Swamp (album) | OOR