album
Punk

BARTEK

Bartek

SUBURBAN

Eindelijk hebben we ‘m gevonden: een Nederlands bandje waarbij de handen begonnen te jeuken toen ze Californische garagerockhelden als Ty Segall, Thee Oh Sees en aanverwanten hoorden.

Het Amsterdamse beuktrio Bartek timmert al een tijdje aan de weg en viel vorig jaar op met de Beach-EP, waarop de onverwoestbare garagerockhit Fever staat. Die hadden ze best mee mogen nemen op dit officiële debuutalbum, dat nu na iets meer dan twintig minuten al voorbij is. Bartek maakt fuzzrock, vinden ze zelf, en plaatopener Holland is een soort mission statement: een repeterende bulldozerriff van ruim twee minuten, best fuzzy inderdaad. Maar daarna volgen met 22, Nothing en Someday de hits. Die zijn punky, poppy en worden even smerig als aanstekelijk gebracht. Na het stukje slowfuzz Heavy ramt Bartek op kant 2 (ik doe net alsof ik op vinyl luister) gewoon weer verder. Maar wel iets bedachtzamer, The Slime en Stupid doen vooral aan Thee Oh Sees denken. In de psychedelisch groovende afsluiter Sunken Eyes laat Bartek horen dat er muzikaal waarschijnlijk nog veel meer in het vat zit. Maar voor nu doen we het ermee. Ze hebben hits en ze hebben vaart. Dit debuut is bovenal een subliem lokkertje voor de spetterende optredens van Bartek.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ayreon

Het wondere universum van Ayreon

Uitgesloten was het; dat Arjen Lucassen de muziek van zijn progmetalproject Ayreon ooit zou vertalen naar een livesetting. Dat maakte ...
nieuws
Eddie Vedder

Eddie Vedder speelt met straatmuzikanten

Het moet je hart even stil doen staan: een verzoek om te jammen met Eddie Vedder. Het gebeurde een straatmuzikant ...
album
Angus & Julia Stone

Snow

Angus Stone heeft zijn eigen studio. De Belafonte heet ie, vernoemd naar de boot in Wes Andersons The Life Aquatic ...