album
hiphop

Diverse Artiesten

Black Panther: The Album

TOP DAWG/INTERSCOPE/UNIVERSAL

De hype rond Marvels laatste superhelden-blockbuster Black Panther draait vrijwel volledig om het feit dat de cast bijna volledig uit zwarte actrices en acteurs bestaat. Aangezien dat de meest doodgewone zaak van de wereld zou moeten zijn, wordt daar gelukkig geen groot punt van gemaakt in de film zelf.

Wat mij meer opviel is hoe niet-Amerikaans deze Amerikaanse productie eigenlijk is. Zelfs wanneer je ‘m vergelijkt met de stripboeken. Black Panther is de Koning van Wakanda, een Afrikaans landje dat afgeschermd is van de (westerse) wereld, en de film speelt zich bijna exclusief af op die locatie en vereenzelvigt zich al even exclusief met de Afrikaanse cultuur. Er wordt niets gedaan om het de blanke PVV-stemmer c.q. RTL-kijker c.q. Telegraaf-lezer c.q. Trump-fan makkelijk te maken. De personages spreken met een dik Afrikaans accent en dragen Afrikaanse tradities met eer en trots uit. De soundtrack van de film – samengesteld door de T’Challa van de hiphop, Kendrick Lamar – schiet in dat opzicht tekort. De Afrikaanse (of Wakandiase) invloeden zijn schaars en beperken zich, wanneer je ze hoort, vaak tot specifieke drums of vocal chants. In tegenstelling tot de film luistert het album teveel weg als een normale Amerikaanse rapplaat. Een bij vlagen erg sterke rapplaat, dat wel. Opps, met Lamar, Vince Staples en de Zuid-Afrikaanse Yugen Blakrok, is bijvoorbeeld een uiterst spannende, stoere en futuristische fusie tussen hiphop en dance. En de knallende crewcuts X en King’s Dead zouden door iedere andere rapper dan Lamar worden bewaard voor een toekomstige soloplaat. De Black Panther-soundtrack is lang niet zo sterk als de film en bevat ook zeker wat filler (de saaie single All The Stars en het Starboy-kliekje Pray For Me), maar telt genoeg toffe tracks om boven de meeste blockbuster-soundtracks uit te stijgen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
OOR Tipt: Left Of The Dial
achtergrond
SONS

OOR Tipt: Left Of The Dial

Left Of The Dial is de laatste aanwinst binnen de Nederlandse verzameling van showcasefestivals. Het Rotterdamse evenement biedt een spannende ...

Recensie: Diverse Artiesten - Black Panther: The Album (album) | OOR