album
Roots

Blake Mills

Mutable Set

VERVE/CAROLINE/UNIVERSAL

Op de redactie van OOR is Mutable Set van Blake Mills populair. Terecht. Want het vierde album van de Californische veelkunner is uitzonderlijk én uitzonderlijk goed. Mills is pas 33 jaar, maar heeft reeds een cv met een Grammy Award en veel verwijzingen naar illustere namen als Weezer, Alabama Shakes, Perfume Genius, Beck en Fiona Apple. Hij trad voor hen aan als producer of sessie- of tourmuzikant.

Zelf maakte hij sinds 2010 twee singer-songwriterplaten en een met oude gitaarsynthesizers opgenomen, bijna instrumentaal ambientalbum (Look, 2018). Mutable Set is impressionistischer dan het eerste, conventionelere werk van Mills en expressionistischer dan Look, zonder dat dit leidt tot afgekloven songstructuren. Vanishing Twin kent een fuzzy gitaarstukje, maar de bijvoeglijke naamwoorden die qua geluid het best bij Mutable Set passen zijn introvert en organisch. Bezwerend is ze ook, deze flow van ambient, slowcore en kamermuziek. Qua tekst is Mills geen uitgesproken type, al geeft hij – hoewel omfloerst zingend – duidelijk zijn mening in Money Is The One True God. Mills is op Mutable Set even idiosyncratisch als Sigur Rós en heeft de sensuele fluisterkracht van Elliott Smith, het pseudo-laconieke van Thomas Dybdahl en het lef van David Bowie om zijn eigen spoor te trekken. In pianostuk Farsickness zit een vleugje Mark Linkous. En het verheugende: ondanks deze verwijzingen heeft Mills een eigengereid meesterwerk gemaakt.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Blake Mills - Mutable Set (album) | OOR