indie

Grandaddy

Blu Wav

DANGERBIRD

In 2017 bracht Grandaddy na elf jaar weer een album uit (Last Place), maar toen vlak na de release onverwacht bassist Kevin Garcia overleed, was het voor langere tijd gedaan met de bandactiviteiten. Volgens voorman Jason Lytle kan Blu Wav weleens het laatste album zijn, al heeft ie daar vaker mee gedreigd.

Je kunt de opvallende plaattitel opvatten als een stemadvies in dit Amerikaanse verkiezingsjaar, maar volgens Lytle is het een samentrekking van bluegrass en new wave. Hij raakte onder de indruk van rootsmuziek en brengt dat voor het eerst onder in de Grandaddy-sound. Zo is er veel pedal steel te horen in het verder vertrouwd klinkende, weelderige geluidstapijt vol dikke synthlagen, melancholieke zangkoortjes en spacy geluiden. Het past de stemmige plaat goed, want Lytle lijkt een verbroken relatie van zich af te zingen. Waarin kan dat nu beter dan in een country-achtige tearjerker als You’re Going To Be Fine And I’m Going To Hell? Blu Wav bevat bijna alleen maar treurige ballads met verdrietige teksten, maar de liedjes hebben prachtige melodieën en klinken weer zo kleurrijk dat het heerlijk wegzweven is op Watercooler, On A Train Or Bus en Nothin’ To Lose. Lytle wijkt nergens af van de donkere, melancholieke sfeer, wat het album tot een sterk geheel maakt. Drie kwartier treurnis toegedekt met een vleugje humor, het levert een van de sterkste Grandaddy-platen op.

Koop ‘Blu Wav’ op vinyl
Koop ‘Blu Wav’ op cd

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...

Recensie: Grandaddy - Blu Wav