album
roots

Bertolf

Bluefinger

EXCELSIOR/V2

Als kind was Bertolf Lentink al gek op bluegrass, de mengeling van country en folk die zich kenmerkt door virtuoos akoestisch gitaarwerk. Als 12-jarige verkocht hij aan zijn klasgenoten cassettebandjes met traditionals die hij met zijn vader in de huiskamer had opgenomen. Zelf werd hij bekend als singer-songwriter met gitaarpopliedjes, maar dat hij een keer iets met bluegrass zou doen, stond vast.

Inmiddels heeft de Zwollenaar zes succesvolle soloalbums op zijn naam staan, in de oude wereld een moment waarop je platenlabel een verzamelalbum van je uitbrengt. Als alternatief groeide het idee voor Bluefinger, waarop Bertolf zijn bekendste nummers vertolkt in een bluegrass-arrangement. De opnames vonden plaats in Nashville, met gerenommeerde sessiemuzikanten als Jerry Douglas (dobro) en Stuart Duncan (viool). Voor hen was het duidelijk een fun-project: virtuositeit en spelplezier druipen ervan af. Luister bijvoorbeeld naar de laatste twee minuten van Another Day – zo geïnspireerd hoor je muziek uit de studio niet vaak. Sommige liedjes uit het oeuvre van Bertolf leenden zich beter voor deze aanpak dan anderen. Zo ontbreken hits als First & Then en Waiting In The Wings, maar minder bekende albumtracks als Cut Me Loose en Don’t Look Up, Don’t Look Down zijn plotseling killers geworden. Zo ook Before The Storm, een nieuw duet met zijn vroegere werkgeefster Ilse DeLange. Inmiddels is Bertolfs bluegrassproject veel meer dan een uitstapje. De komende maanden gaat hij met deze songs uitgebreid het theater in. Bluefinger is daarvoor een perfect visitekaartje.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Recensie: Bertolf - Bluefinger (album)