album
hiphop

Bob Uit Zuid

Bob Uit Zuid

EXCELSIOR/V2

Osdorp Posse! Het moet minstens twintig jaar geleden zijn dat die naam voor het laatst in een begeleidend schrijven als referentie werd genoemd. ‘Mijn ergernis aan veel rap van nu is dat alles uit de computer komt’, zegt Bob Uit Zuid erbij. ‘Je hoort geen orgel, geen fuzzgitaar, geen echte drums.’ Het vergt wat hersengymnastiek, maar je kunt zo’n oudelullenquote uit de mond van een jongeman best verfrissend noemen.

Dat Bob ongegeneerd teruggrijpt op de vroege jaren negentig, toen we Nederlandstalige hiphop nog ‘Nederhop’ noemden en dachten dat Def P een fantastische rapper was, heeft ook wel wat. De gebreken van weleer als de esthetiek van nu. Bob rapt over de liefde voor zijn sint-bernard en over de geneugten van het karpervissen (‘Snap je dat gevoel?’), Tim Knol zat achter de knoppen, Excelsior geeft de plaat uit. Hooguit met een dikke knipoog verwijst Bob naar hedendaagse hiphop: tegenover Gucci zet hij een met schapenwol gevoerde Shimano-jas en voor zijn viervoeter zijn alleen de duurste botten goed genoeg. Faberyayo is de enige contemporaine rapper waar hij, zij het in de verte, raakvlakken mee heeft. Het blijft alleen de vraag of de wat houterige manier van rappen een stijlkeuze is of een kwestie van niet beter kunnen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Recensie: Bob Uit Zuid - Bob Uit Zuid