album
indie

Cabbage

Nihilistic Glamour Shots

BMG

Eind 2016 stond Cabbage nog als excuus-postpunkbandje tussen de pop/r&b-eenheidsworst in de ‘gezaghebbende’ BBC Sound Of 2017-lijst, maar de shortlist haalde het uit Manchester afkomstige vijftal niet en buiten Engeland bleef het sowieso rustig rond de heren. Ik zeg: terecht.

Want in plaats van à la Shame – om er maar eens een soortgenoot bij te pakken – de aandacht te trekken met een handvol vlijmscherpe singles en er vervolgens een daverend debuutalbum (inclusief die singles) tegenaan te gooien, investeerde Cabbage eerst in een fikse reeks middelmatige EP’s, verzamelde een deel daarvan op het onopgemerkt gebleven Young, Dumb And Full Of… (2017), kwam toen opnieuw met een EP en brengt nu dan eindelijk een officieel debuutalbum uit. Waar bij wijze van gevalletje blufpoker door de platenfirma de aanbeveling ‘one of the most important debut albums of recent times’ op is geplakt. Maar daar trappen we niet in. Er is namelijk niets belangrijks aan Nihilistic Glamour Shots. We horen een bandje dat – met twee blèrende zangers in de voorhoede – stijf staat van de branie en getuige Arms Of Pleonexia best een aardig meebrulliedje kan schrijven, maar voor de rest niet verder komt dan schreeuwerig-aanstellerige indierock zonder beklijvende tunes. En dan zwijgen we nog over de teksten, waarin de grens tussen cynisme, humor, pseudo-poëzie en politieke statements voortdurend diffuus blijft. O ja, en songtitels als Postmodernist Caligula, Obligatory Castration en Reptiles State Funeral zijn natuurlijk alleen leuk als Mark E. Smith ze heeft verzonnen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Simulation Theory
album
Muse

Simulation Theory

De tijd dat de internationale pers laaiend enthousiast stond te wachten op een nieuw album van Muse is al een ...
The Beatles (The White Album)
album
The Beatles

The Beatles (The White Album)

In februari 1968 trokken The Beatles naar Rishikesh in India om daar deel te nemen aan een cursus meditatie bij ...

Recensie: Cabbage - Nihilistic Glamour Shots (album) | OOR