album
AVANT-GARDE

ANIMAL COLLECTIVE

Campfire Songs

PAW TRACKS/KONKURRENT

Het is november 2002, Avey Tare, Panda Bear en Deakin zitten buiten op een ijskoude veranda in Maryland met hun gitaar op schoot, Geologist zit met zijn vingers bij de knoppen van de MiniDisc-speler. Ze spelen lange ‘kampvuurliedjes’: vijf in 42 minuten. Van die dromerige, transparante, in het beste . . .

Dit is nog niet de eclectische Animal Collective die we nu kennen van Merriweather Post Pavilion (of de onlangs uitgebrachte Fall Be Kind EP), nee, dit is een typische exponent van de dan woekerende freakfolkscene, en dan met name de psychedelische tak van die familie. Six Organs Of Admittance, Charalambides, die hoek. Muzikaal minimalisme geworteld in de Amerikaanse folk- en Grateful Dead-traditie. Ieder zingt zijn eigen lied, mijmerend en monotoon als de regen die – duidelijk hoorbaar – op het dak van de veranda slaat. Deakin maakte zijn debuut op deze derde en tot dusver meest obscuur gebleven plaat van Animal Collective (de eerste twee werden eerder al door FatCat samen op cd gezet). Het betekende een eerste voorzichtige stap richting Het Liedje door het vrijzinnige collectief. Verwacht geen wonderen. Daarvoor was het nog te vroeg.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: ANIMAL COLLECTIVE - Campfire Songs (album) | OOR