album
AVANT-GARDE

ANIMAL COLLECTIVE

Centipede Hz

DOMINO/MUNICH/V2

Daar is ie dan: de popplaat van Animal Collective. Het kwartje valt meteen. Eén draaibeurt en ik weet wat ik heb gehoord. Voor wie dat niet tot aanbeveling strekt een geruststelling: nu, een maand later, ben ik er nog niet klaar mee en neurie en schreeuw ik de elf . . .

En zo kreeg Merriweather een goedgemutst vervolg, zonder al te veel diepere lagen. Centipede Hz is een verzameling eigentijdse catchy deunen zoals je met de bagage van Animal Collective catchy deunen schrijft: zonder al te veel structuur, drijvend op percussie en ritmische zanggymnastiek, psychedelisch, gejaagd, nog steeds gevangen in een maalstroom van elektronische loops en beats. En ja, met een nerveuze tic. Hier een uithaal, daar een valse noot. Dissonant, maar toch toegankelijk. De stap van pakweg Yeasayer naar Animal Collective was nog nooit zo klein. Neem het groovy New Town Burnout. Maar misschien is het beroepsdeformatie hoor. Misschien heb ik al te veel Animal Collective gehoord. Alles went, zelfs volslagen gekte. Ik hoor hier een plaat van een groep die even de teugels laat vieren en daardoor misschien wel dichter bij haar doel uitkomt dan wanneer ze te hard probeert. Een plaat die geen ontzag inboezemt maar meteen je hart verovert.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: ANIMAL COLLECTIVE - Centipede Hz (album) | OOR