album
Pop

AAFKE ROMEIJN

Chin. Ind. Spec. Rest.

V2

Aafke Romeijn debuteerde in 2011 met het stemmige album Stella Must Die, waarop zij zich als eigenzinnig nieuw talent presenteerde. De opvolger heeft even op zich laten wachten, maar Romeijn heeft duidelijk niet stilgezeten: ze is niet alleen geswitcht naar de Nederlandse taal, ook doorspekt ze tegenwoordig haar sfeervolle luisterliedjes . . .

De klankkleur van haar stemgeluid doet vooral in de rustige songs af en toe aan Claudia de Breij denken. Een incidentele echo van Spinvis ten spijt laat Romeijn tekstueel vooral een heel eigen geluid horen, zoals in het woedende Kalashnikov (‘Ik ben de herder wiens baasje zegt ‘dat doet ie anders nooit’ / Ik ben de wagen met wiens remleiding vannacht is geklooid’). Als songschrijver is Romeijn nog volop in ontwikkeling; niet alle melodieën grijpen je naar de keel. Maar halverwege de plaat komen in het heftige Voorbeeldfunctie en het beeldschone Karakter de uitersten van Romeijns muziek gloedvol bij elkaar. Diverse songs refereren aan het lerarenbestaan: Romeijn geeft Nederlands op een gymnasium in Utrecht en is ongetwijfeld de coolste juf van de school. Behalve in het gelijknamige nummer duikt haar Broertje nog in diverse andere songs op, waarin bedekt gezinspeeld wordt op een dramatisch voorval in het verleden. Verder weet ik dankzij de songs A2, A50 en A12 dat Aafke dezelfde snelwegen frequenteert als ik. Als ik haar zie rijden, zal ik mijn hand opsteken. Met de duim stevig omhoog, zoveel is zeker.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: AAFKE ROMEIJN - Chin. Ind. Spec. Rest. (album) | OOR