pop

Twenty One Pilots

Clancy

FUELED BY RAMEN/WARNER

Je kan veel vinden van Twenty One Pilots, maar Tyler Joseph en Josh Dun leveren in ieder geval geen half werk. Clancy, het nieuwste album van het van-alles-wat-duo, vormt het derde deel in een cyclus van conceptalbums over de fictieve wereld Trench en is een heuse multimedia-ervaring. Ieder nummer krijgt zijn eigen videoclip ter ondersteuning van het verhaal van het album, een onderneming die zoveel voeten in aarde had dat de albumrelease met een week was uitgesteld om alles op tijd klaar te krijgen.

Wat visuele kennis van het albumconcept is ook geen overbodige luxe, want los van een aantal referenties naar nummers van de vorige twee platen wordt uit de songteksten niet erg duidelijk wat er nu precies met hoofdpersoon Clancy aan de hand is. Gelukkig zijn er genoeg die hard-fans die dat vast graag willen uitpluizen, dan kunnen wij ons mooi focussen op de muziek.

En op dat vlak is er goed nieuws, want muzikaal is Clancy dik in orde. Waar voorganger Scaled & Icy behoorlijk zoutloos was, is het typische Twenty One Pilots-recept van pop, hiphop, rock en een klein vleugje emo hier weer beter in balans. Het wat ruigere randje van single Next Semester en Navigate is zeker welkom, maar ook de stevig aangezette ballads (Oldies Station) en bombastische popsongs (Vignettes, Midwest Indigo) zijn deze keer uiterst verteerbaar.

Het enige steeds terugkerende euvel is wel dat Joseph een betere popster dan rapper is, met de tenenkrommende bar ‘sip a Capri-Sun like it’s Dom Pérignon’ als tekstueel dieptepunt. Maar goed, een beetje wansmaak is altijd al onderdeel geweest van de Twenty One Pilots-totaalervaring. Bovendien zijn deze nummers ook weer uitermate geschikt om gekke fratsen mee uit te halen op het podium, dus wat dat betreft is dit album sowieso geslaagd. Dat de muziek deze keer ook vermakelijk is voor mensen die geen ellenlange Reddit-essays tikken over de verborgen betekenis van de teksten is een leuke bijkomstigheid.

Koop op vinyl
Koop op cd

Nieuwsbrief

Laat hier je mailadres achter en wij houden je op de hoogte met recensies, interviews en concertverslagen en hebben geregeld mooie winacties. Elke vrijdag in je mailbox!

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
'Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden'
interview

‘Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden’

Programmeur Rob Trommelen vindt dat Pinkpop vooral vrolijkheid moet oproepen. 'Als het te ingewikkeld wordt, gaat zo’n festival als een ...
Samen Tegen Elkaar
pop
Goldband

Samen Tegen Elkaar

In Grand Hotel Europa, de bekende roman van Ilja Leonard Pfeijffer, maakt het naar de schrijver vernoemde hoofdpersonage een documentaire ...

Recensie: Twenty One Pilots - Clancy