indie

Real Farmer

Compare What's There

STRAP ORIGINALS

‘Recently, the Netherlands has become a bastion of all things punk’, schreef Far Out Magazine onlangs in een artikel over Real Farmer. Het voornamelijk Groningse DIY-viertal werd tijdens Eurosonic 2023 opgemerkt door iemand van Pete Doherty’s Strap Original-label, waarop nu dit debuutalbum verschijnt. Dat genereert natuurlijk aandacht in de UK, Real Farmer speelt er vaak dit jaar.

Drummer Leon Harms kennen we onder meer uit Personal Trainer en bassiste Marrit Meinema uit Lewsberg, verder bestaat de band uit gitarist Peter van der Ploeg (niet de NRC-journalist) en zanger Jeroen Klootsema. Die laatste zingt, schreeuwt en declameert de beklemmingen van het leven van zich af in vrij intense songs in midtempo vol hard-zacht-dynamiek, die ergens tussen postpunk en posthardcore uitkomen. Denk aan een gemiddelde van Tramhaus, Gilla Band en Protomartyr, met Fugazi als muzikale godfathers.

In de zang van Klootsema klinkt evenveel wanhoop als opgekropte woede door. ‘Make me a thing of the past, that’s where I belong’, stelt hij in Inner City. Het traag voortslepende Empty blijft spannend door nét niet te ontsporen. In The Straightest Line gaat Klootsema flink los over het keurslijf van het leven, hij is absoluut een intrigerende zanger en tekstschrijver. De songs van Real Farmer zijn heftig, maar verrassend toegankelijk voor het genre, de band blijft nooit lang in een repetitief stuk hangen. Sterk debuutalbum – Pete Doherty mag zijn handjes dichtknijpen met Real Farmer.

Koop ‘Compare What’s There’ op vinyl

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Recensie: Real Farmer - Compare What's There