album
punk

Converge

The Dusk In Us

EPITAPH

Twee minuten duurt het – we zijn dan halverwege opener A Single Tear – voordat je beseft hoezeer je Converge de afgelopen jaren gemist hebt. Het tempo gaat dan even omlaag, zanger Jacob Bannon krijgt een emotionele snik in z’n stem en het nummer bouwt op naar een ongekend donkere climax. Eye Of The Quarrel is daarna een halsbrekende powertrack, terwijl Under Duress met z’n vele riffs vervolgens bijna richting old school metal gaat. En dan hebben we nog tien tracks te gaan.

Het mag duidelijk zijn: de pauze van vijf jaar heeft de band uit Boston goed gedaan. Fijn ook dat gitarist en veelgevraagd producer Kurt Ballou het vetste geluid dat ie in jaren op plaat heeft gezet heeft bewaard voor z’n eigen band. Nog een paar hoogtepunten? Eerder uitgebrachte single I Can Tell You About Pain – snel, vies, rauw – en het uitgesponnen titelnummer, dat een dikke zeven minuten aantikt en de grenzen van het toch best uitgekauwde genre metalcore oprekt door fluisterzang, onheilspellende drums en een enkele gitaaruitbarsting te combineren tot een vervreemdend geheel, dat gek genoeg werkt als een tiet. The Dusk In Us is gevarieerd en er zit genoeg adempauze in – telkens als je even murwgebeukt bent, raapt de band je zachtjes op. Na ziedende tracks Broken Light en Cannibals werkt het bijna lieflijke Thousands Of Miles Between Us bijvoorbeeld geweldig goed. The Dusk In Us is een steengoed album met briljante momenten en Converge een unieke band.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Converge - The Dusk In Us (album) | OOR