album
pop

Noel Gallagher’s High Flying Birds

Council Skies

SOUR MASH/SUBURBAN

Uitgerekend in de periode dat alle aandacht naar Noel Gallagher’s High Flying Birds zou moeten gaan, maakte broer Liam bekend in 2024 het dertigjarig jubileum van Oasis-debuut Definitely Maybe te willen vieren. Toeval? Eerder een perfect getimed mediaoffensief waarmee de jongste Gallagher het bloed onder broerliefs nagels vandaan haalde. Die heeft immers een plaatje te promoten en zit niet te wachten op (nog meer) vragen over een eventuele Oasis-reünie.

Terug naar vroeger, dat doet Noel wel met Council Skies, het nieuwe album dat over zijn jeugdjaren gaat. De muzikale omlijsting die hij daarvoor gebruikt is, in lijn met de tekstuele thematiek, over het algemeen ook vrij nostalgisch. Zeker als je het wegzet tegen voorganger Who Built The Moon? (2017), waarop geëxperimenteerd werd met songstructuren, psychedelica en danceinvloeden. Ditmaal klinkt de voornaamste verrassing als een onbestemd liedje van The Cure (Pretty Boy, met Johnny Marr als gastgitarist) en horen we verder vooral midtempo materiaal gevuld met akoestische gitaren en strijkers. Veel middelmatig middle of the road-werk ook, zoals het voor Radio 1 geknipte Open The Door, See What You Find en de platte ABBA-rocker Love Is A Rich Man. Verrassend of spannend is het allemaal niet nee, maar met het unheimisch wiegende Dead To The World, het op Don’t Look Back In Anger-cadans voortslepende Easy Now of het met fraaie zangharmonieën opgetuigde There She Blows weerklinken ongetwijfeld genoeg echo’s uit het grootse verleden van Big Brother om de trouwste fans tevreden te stellen.

Neem nu een abonnement op OOR en ontvang Council Skies van Noel Gallagher’s High Flying Birds gratis op vinyl. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel
concert

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel

Exact vier jaar na Into The Electric Castle brengt Arjen Lucassen met 01011001 – Live Beneath The Waves opnieuw een ...
Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit
nieuwe muziek

Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit

The National brengt maandag zijn nieuwe album 'Laugh Track' uit. Dat maakte de band vrijdag bekend op hun eigen festival ...
Fred Again.. vertedert en verwent het publiek in Ziggo Dome
concert

Fred Again.. vertedert en verwent het publiek in Ziggo Dome

De aantrekkingskracht van Frederick John Philip Gibson is echt something else. Het fenomeen, groot geworden met sad bangers voor nachtelijke ...

Recensie: Noel Gallagher’s High Flying Birds - Council Skies (album) | OOR