album
Pop

Cat Power

Covers

DOMINO/V2

In de maand dat Chan Marshall alias Cat Power Sara ziet, brengt ze haar elfde studioalbum uit. Na The Covers Record (2000) en Jukebox (2008) is Covers de derde plaat met bewerkingen die de Amerikaanse maakt. De nummers lopen ditmaal dwars door de tijd en genres heen. Elk decennium, van de jaren veertig van de vorige eeuw tot en met de jaren tien, is vertegenwoordigd.

Marshalls liedjeskeuze is gebaseerd op zowel triviale als essentiële ervaringen gedurende haar turbulente leven. A Pair Of Brown Eyes (The Pogues) is een herinnering aan een vriend die overleed aan kanker en Bob Segers Against The Wind hielp in het rouwproces om een andere gestorven bekende. Ze trok zich Frank Oceans innerlijke strijd aan en geeft zijn nummer Bad Religion een even gedurfde als geslaagde draai; haar doorvoelde zang cirkelt mooi om een desolate reverb-gitaar. White Mustang van Lana Del Rey – de twee zongen een duet op het vorige Cat Power-album Wanderer – verleent ze diepte en goed gedoseerde dramatiek. Billy Holidays I’ll Be Seeing You wordt in handen van Marshall een intens nummer. Haar hese zang, die gemaakt lijkt voor liedjes als deze, heeft de hoofdrol, gedragen door piano en gitaar. Niet elke bewerking is even geslaagd. Het onstuimige I Had A Dream Joe (Nick Cave) blijft vlak in Marshalls uitvoering. Datzelfde lot treft ook Iggy Pops Endless Sea en The Replacements’ Here Comes A Regular, waarin Paul Westerbergs snik node wordt gemist. Net als op haar eerdere coverplaten neemt Marshall een eigen nummer onder handen. De keuze viel ditmaal op Hate. Ze schreef het in een zeer slechte periode. ‘Hey come here / Let me whisper in your ear / I hate myself and I want to die.’ De relativering kwam, zoals zo vaak, met terugwerkende kracht en ze zingt het liedje nu in de verleden tijd. Vlak voor haar 50ste kijkt Chan Marshall om, met compassie en bezieling. Op het bij vlagen meeslepende Covers biedt ze indirect een boeiend inkijkje in haar persoonlijke leven.

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang gratis lp’s of cd’s, zoals ‘Covers’ van Cat Power. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
In memoriam: afscheid van Chris Cornell (1964-2017)
5 jaar geleden
SOUNDGARDEN

In memoriam: afscheid van Chris Cornell (1964-2017)

De stem van Chris Cornell bewijst in de filmpjes nog steeds waarom hij tot de beste rockzangers van onze moderne ...
Tool staat op in Ziggo Dome
concert
tool

Tool staat op in Ziggo Dome

‘I’m 58 and I’m standing up!’ Veel zegt Maynard James Keenan donderdagavond niet, in de uitverkochte Ziggo Dome. Zo zijn ...

Recensie: Cat Power - Covers (album) | OOR