album
Indie

BETTIE SERVEERT

Damaged Good

PALOMINE

Wie had dat gedacht, zou Telfort-man Hans hebben kunnen zeggen. Van gemengde gevoelens na een al te luidruchtig en bij vlagen ongenuanceerd concert in De Effenaar, eind januari van dit jaar, naar een opperbeste stemming tijdens het veelvuldig beluisteren van Damaged Good.

Bettie Serveert stelde in Eindhoven teleur. Kan gebeuren. Het is niet alle dagen feest. Maar het Amsterdamse indierockkwartet zet zijn 25-jarig jubileum luister bij met een dynamisch en krachtig album. Zo briljant als de klassiekers Palomine (1992) en Lamprey (1995) is Damaged Good (plaat nummer elf) niet, maar het nestelt zich met gemak in de subtop van het fascinerende oeuvre van een van de beste Nederlandse bands ooit. In de felle opener B-Cuz klinkt zangeres Carol van Dyk als een oververhitte Chrissie Hynde. In afsluiter Never Be Over, een samenwerking met Prof. Nomad (Bartel Bartels), volgt Van Dyk het met strijkers geplaveide croonerspad van Frank Sinatra. Grootse schoonheid en dramatiek is het resultaat. Tussen deze twee uitersten toont Peter Visser zich weer een expressieve gitarist. Zeker in Whatever Happens, dat qua sfeer nog het meest op Bettie’s proeven van grote bekwaamheid uit de begintijd lijkt. Ook te gek is het psychedelische Digital Sin (nr 7). Op Damaged Good is overigens nog iemand te horen die op die vrijdagavond in januari in Eindhoven optrad, en wel met zijn Claw Boys Claw. Peter te Bos kaapt op Damaged Good met zijn vrijpostige stem Love Sick. Extraverte songs hebben gezelschap van introverte, kleine liedjes vol tederheid die de plaat diepgang geven. Als band een kwart eeuw onderweg zijn en nog steeds te werk gaan met veel energie, bezieling en klasse, het kan. Bettie Serveert levert met Damaged Good het onomstotelijke bewijs.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ayreon

Het wondere universum van Ayreon

Uitgesloten was het; dat Arjen Lucassen de muziek van zijn progmetalproject Ayreon ooit zou vertalen naar een livesetting. Dat maakte ...
nieuws
Eddie Vedder

Eddie Vedder speelt met straatmuzikanten

Het moet je hart even stil doen staan: een verzoek om te jammen met Eddie Vedder. Het gebeurde een straatmuzikant ...
album
Angus & Julia Stone

Snow

Angus Stone heeft zijn eigen studio. De Belafonte heet ie, vernoemd naar de boot in Wes Andersons The Life Aquatic ...