album
Avant-garde

SQUAREPUSHER

Damogen Furies

WARP/V2

Het beukt, het knalt, het zoemt, het giert – en dat dan in de grilligste configuraties. Goed, dan is Tom Jenkinson alias Squarepusher weer eens in de weer. Hij debuteerde in de jaren negentig met een doorgedraaid soort drum ‘n’ bass, waar hij heel behendig zijn eigen, uiterst elastische . . .

Op nieuweling Damogen Furies laat hij de ‘echte’ instrumenten (dat we dat nog durven schrijven, in 2015) achterwege, ten gunste van zelfgewrochte muzieksoftware. Dat, en zijn streven naar fusion-achtige virtuositeit, levert een plaat op van duizelingwekkende allure. In eerste instantie leidt dat machtsvertoon vooral tot irritatie. Ja Tom, we weten nu wel hoe snel je riedels af kunt werken en hoe complex je je beats kunt smeden – en die soms minieme, soms ronduit malle melodieflarden werken ook niet mee. Maar bij stug doorluisteren gebeurt Het en komt van achter dat labyrinth van fragmentarische ideeën, dat spiegelpaleis van virtuoze schijnbewegingen, dan toch een mooi soort samenhang tevoorschijn. En dan is dit weer gewoon een lekkere Squarepusher-plaat, nadrukkelijk niet geschikt als achtergrondmuziekje.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: SQUAREPUSHER - Damogen Furies (album) | OOR