album
LO-FI

DANIEL JOHNSTON

Yip/Jump Music / Hi, How Are You

HIGH WIRE/ROUGH TRADE

Ze vormen een curieuze onderstroming in de popmuziek: de geniale gekken, zij die écht doordraaiden, of op z’n minst mentaal zwak waren. Syd Barrett, Roky Erickson, Brian Wilson – ze hebben iets zieligs maar blijven fascineren, mede door de authenticiteit (=onschuld?) van hun werk. Gekte als schild tegen vervlakking. Daniel . . .

Die eerste reguliere releases lieten de rest van de wereld kennismaken met zijn afwisselend grappige, indringende, melancholische, goudeerlijke en soms ook ontluisterende liedjes, bevolkt door stripfiguren, geesten, monsters, demonen, muziekhelden (The Beatles!) en, godvrezend als de jonge Daniel was, God en de Duivel, die hem voortdurend op de hielen leek te zitten. Hoewel hij hier al begintwintig is, klinkt hij met zijn onvaste hoge piepstem en bij tijd en wijle infantiele teksten (waar kom je toch vandaag, vraagt hij het kraanwater in Running Water) als een bang kind in het donker. Maar één met een groot songschrijftalent. Beste bewijs: culthits Casper The Friendly Ghost en Speeding Motorcycle van Yip/Jump Music, beide ook te vinden op de Best Of-cd Welcome To My World (2006). En een kind, weten we allemaal, spreekt altijd de waarheid. ‘I guess I lean towards the excessive/ But that’s just the way it is when you’re a manic depressive’, zingt hij ontwapenend in Keep Punching Joe op Hi, How Are You, de plaat die misschien nog wel het bekendst werd door het T-shirt dat Kurt Cobain regelmatig droeg. Dat met die door Daniel getekende kikker. Een muurschildering met diezelfde kikker werd in Austin tot kunst verklaard en van de sloophamer gered. Eenzelfde opwaardering verdient deze bedrieglijk kinderlijke muziek ook.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: DANIEL JOHNSTON - Yip/Jump Music / Hi, How Are You (album) | OOR