album
Pop

VILLAGERS

Darling Arithmetic

DOMINO/V2

‘It took a little time to get where I wanted, it took a little time to get free’, is de alleszeggende openingszin op Darling Arithmetic, het derde album van Conor O’Brien alias Villagers. Als het eerste liedje Courage is afgelopen, slaan we hem denkbeeldig op zijn tengere schouders . . .

Dat O’Brien barst van het talent is al jaren bekend. Becoming A Jackal (2010) was een veelbelovend maar iets te wollig geproduceerd debuut. Zijn richtingloze tweede album {Awayland} (2013) bevatte teveel elektronisch gehannes en cynische moeilijkdoenerij: een writers block verstopt onder een laag experimenten. Alleen Nothing Arrived stak er met kop en schouders bovenuit: het beste liedje dat O’Brien ooit schreef. Een groot deel van Darling Arithmetic komt in de buurt van dat niveau, maar het is vooral de insteek die werkt. O’Brien zingt over de liefde en relatieperikelen in bescheiden en smaakvol vormgegeven, folky liedjes. Intiem maar niet ongemakkelijk, goudeerlijk maar geen moment melodramatisch. In Hot Scary Summer zijn ‘pretty young homophobes’ op zoek naar een matpartij. Het lijkt op O’Briens coming out: ‘You got good at pretending.’ Darling Arithmetic is een louterende plaat, waarop het masker af gaat. Conor O’Brien heeft zijn talent hier onder controle gekregen. Nogmaals: een krachtige en betekenisvolle singer-songwriterplaat.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen
abo-actie

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
Music Of The Spheres
album
Coldplay

Music Of The Spheres

Opmerkelijk: op 'Everyday Life', de vorige Coldplay, zong Chris Martin over kinderleed, wapenbezit en migranten. Op 'Music Of The Spheres', ...
Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis
concert

Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis

Nu de concerten na twintig lange maanden weer op gang komen, staan Nick Cave en Warren Ellis vooraan in de ...

Recensie: VILLAGERS - Darling Arithmetic (album) | OOR