album
Pop

RY X

Dawn

INFECTIOUS/PIAS

Ry Cuming is wat journalisten en botanisten graag een bezige bij mogen noemen. In de afgelopen drie jaar startte deze Australiër tal van muzikale projectjes op, waar hij stuk voor stuk sterke platen (zowel EP’s als albums) mee uitbracht. Ry X, zoals zijn artiestennaam luidt, debuteerde in eerste . . .

Met Dawn komt de cirkel weer rond. Ry X’ eerste soloplaat bevat zowel Berlin, de single waarmee het allemaal begon, als nog eens tien nieuwe liedjes in dezelfde stijl. Cumings muziek is in essentie niet zo heel erg bijzonder. Zoals zoveel singer-songwriters schreef hij zijn nummers achter de piano of met een akoestische gitaar op schoot. En ook Cumings stemgeluid – een hemelse falset – is niet echt uniek, want die klinkt vaak net als die van James Vincent McMorrow. Ry X onderscheidt zich vooral van de meute met de verdere aankleding van zijn naakte songs. De intieme liedjes zitten vol prachtige, zijdezachte nuances. Een extra fluisterstemmetje hier, een kleine synthlijn daar. Zo nu en dan wordt er makkie an, zoals een Westlander zou zeggen, een denkbeeldig gordijn opgetrokken waar dan een bescheiden strijkersensemble of een elektronisch instrument achter blijkt te zitten. In Beacon leidt dit foefje tot een climax waar je wakker van schrikt. Want het grootste probleem van Dawn is dat het een wel erg dromerige bedoening is. Pas tegen het einde van de plaat brengen dance-achtige baslijnen wat leven in de brouwerij. Ry X maakt prachtige singer-songwritermuziek voor de late uurtjes, maar mist op Dawn duidelijk de input van zijn partners in The Acid en Howling.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic
festival

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic

Voor festivalbezoekers die gelukszoekers zijn viel er zaterdag wel heel veel te halen op TW Classic. Wat kan een dagje ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...
Fans trekken The Specials erdoorheen in Paradiso
concert
the special

Fans trekken The Specials erdoorheen in Paradiso

Nee, de voortekenen zijn niet echt heel goed te noemen. Sterker, we houden een beetje ons hart vast voor het ...

Recensie: RY X - Dawn (album) | OOR