album
rock

De Staat

Bubble Gum

CAROLINE/UNIVERSAL

Die magnifieke videoclip bij eerste single KITTY KITTY beloofde weinig gezelligheid op dit vijfde album van De Staat: twee kampen in een respectievelijk blauwe en rode bubbel stevenden af op een bloedige eindstrijd. De tekst handelt over de ‘big deal maker, orange entertainer’ die zich de oplaaiende haat mag aanrekenen. Ja, de beste rockband van Nederland verkeert zowel inhoudelijk als muzikaal in topvorm op Bubble Gum.

Fake It Till You Make It is een commentaar op schaamteloze eigengeilerij en nepheid (‘the truth is ever so boring’) – de autotune waarvan Torre Florim zich in het refrein bedient onderstreept zijn boodschap. Het onbetwiste Staatshoofd verkent de grenzen van zijn veelzijdige stem: de hoge noten in het zompig groovende Mona Lisa kunnen ongetwijfeld op een goedkeurende grijns van Josh Homme rekenen en in de daaropvolgende beuker I’m Out Of Your Mind, met synths die krassen als schorre kraaien, blaft hij de longen uit het lijf. De grootste vocale verrassing zit verstopt in Phoenix, dat begint met een pre-apocalyptisch luchtalarm, transformeert in een gevoelige gezongen klaagzang (‘We set the world on fire’) en nog onheilspellender eindigt dan het begon. En zo is elk nummer op deze plaat een muzikaal verrassingspakket. Kanaliseren de Nijmegenaren hun inner Muse (Level Up), neigen ze naar hardcore en gaan alle decibelmeters aan flarden (Me Time) of doceert Florim ons over de keerzijde van technologische vooruitgang (Tie Me Down en I Wrote That Code)? Er is niks zoets aan Bubble Gum, dit weergaloze album knalt in je gezicht uit elkaar.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: De Staat - Bubble Gum (album) | OOR