album
pop

Death Cab For Cutie

Thank You For Today

WARNER

Hij kan het nog hoor, die Ben Gibbard. Maar hij was het wel behoorlijk lang kwijt. Na een paar van de mooiste gitaarpopplaten van de jaren nul (Transatlanticism, Plans) werd de muziek van Death Cab For Cutie steeds krampachtiger.

Vooral Codes And Keys (2011) en Kintsugi (2015) klonken als hobbelige wegen die door een overdaad aan elektronica of stevige rock (of beide tegelijk) maar niet tot leven wilden komen. Het soepele, het achteloze was weg. Juist op de eerste plaat zonder Gibbards rechterhand Chris Walla lijkt de muzikale balans hersteld. Die veelbesproken scheiding van Zooey Deschanel is ook al een tijdje achter de rug, misschien is zijn hoofd gewoon weer leeg. Deze negende van DCFC is een bescheiden opgezette maar verfijnde popplaat met teksten vol weemoed en verlangen, waarop synthesizers, samples en gitaarpop eindelijk wél natuurlijk samensmelten. Opeens klinkt niks meer geforceerd: Northern Lights en Autumn Love zijn fonkelende gitaarliedjes zoals Gibbard ze vroeger uit zijn mouw leek te schudden, het losjes krautende Summer Years en ontspannen groovende Gold Rush doen er niet voor onder. De ontroerende afsluiter 60 & Punk zet het kippenvel op de armen. Onderweg kwamen we geen nummer tegen dat de melancholieke maar nooit zeurderige sfeer ontsiert. Zo sprankelend en ongedwongen klonk de band niet meer sinds Plans uit 2005. Met Thank You For Today kun je prima de herfst in.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Simulation Theory
album
Muse

Simulation Theory

De tijd dat de internationale pers laaiend enthousiast stond te wachten op een nieuw album van Muse is al een ...
The Beatles (The White Album)
album
The Beatles

The Beatles (The White Album)

In februari 1968 trokken The Beatles naar Rishikesh in India om daar deel te nemen aan een cursus meditatie bij ...

Recensie: Death Cab For Cutie - Thank You For Today (album) | OOR