album
pop

Anouk

Deena & Jim

UNIVERSAL

Halverwege Anouks nieuwe album leest een robotstem haar Engelstalige Wikipedia-lemma voor. Het contrast met de gezongen tekst die erop volgt, kon haast niet groter zijn. Volgens de robot is Anouk een zangeres met een lading hits, zelf zet ze een sterfelijke vrouw neer die geliefd wordt door de mensen die na haar overlijden achter zullen blijven. Haar boodschap aan hen: treur niet om mij, ik zal de wereld niet missen en we zien elkaar terug in het paradijs.

In het intropraatje aan het begin van haar album richt ze zich ook al direct tot de luisteraar. Ze zegt te hopen dat haar teksten en muziek je in je hart zullen raken, dat haar album je de kracht geeft om cirkels te doorbreken, om een wereld te creëren waarin liefde kan bloeien. Of, zoals ze het in het begeleidend schrijven stelt: het leven is kort, enjoy!

Het feit dat dit album bestaat, illustreert deze boodschap misschien nog wel beter dan de liedjes die erop staan. Anouk maakte Deena & Jim met het Praags Filharmonisch Orkest, een organisatie met een Metropole-achtige status, maar dan gespecialiseerd in filmmuziek. Daar hangt ongetwijfeld een prijskaartje aan, maar Anouk wilde de plaat per se maken, ‘hoeveel tijd en budget er ook in ging zitten’.

De keuze voor het orkest is de juiste. De plaat heeft een prettig film noir-sfeertje en roept een wereld op vol nachtclubs, sepiakleuren en herfstblaadjes in het New York of Parijs van weleer. Anouk floreert vooral in de ingetogen stukken, of wanneer ze het duet aangaat met het orkest, zoals in Are You Done Running. Een enkele keer gaan beiden voluit en dan sneeuwt haar stem een beetje onder.

Storender is de wagonlading clichés. ‘My mind plays tricks on me’, zingt ze, en ‘let us agree to disagree’. Vergelijk dat met de openingszinnen van het titelnummer: ‘Deena and Jim mostly hated themselves for things / Things they’ve never said stuck in their heads.’ Zo’n tekst doet een beroep op je verbeeldingskracht en gaat dus uitstekend samen met de muziek van het orkest.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Recensie: Anouk - Deena & Jim