album
pop

Portland

Departures

PIAS

Soms moet je vertrekken om ergens rijker van terug te kunnen keren. Treinperrons, vertrekhallen van luchthavens of gewoon met een duim omhoog langs de snelweg – het kan het begin zijn van iets moois. Zoals ook het uit elkaar gaan van mensen verhelderend kan werken.

Vertrekken blijft een gewild thema voor tekstschrijvers. Er zijn hier een paar mooie voorbeelden te horen, tot stand gekomen na een trip naar Oost-Londen en een verblijf aldaar in de Pony Studio’s met producer/songwriter Oli Bayston. De naam Portland doet wellicht iets anders vermoeden, maar dit duo – componist Jente Pironet (zang/gitaar) en de tevens van Glitterpaard bekende Sarah Pepels (zang/toetsen) – komt ‘gewoon’ van om de hoek uit Scherpenheuvel in Vlaanderen. Debuut Your Colours Will Stain (2019) werd overladen met complimenten. Het duo grossiert dan ook in dromerige luisterliedjes, emotioneel vaak, maar ook een beetje zweverig. De nieuwe tracks zijn opnieuw bijzonder radiovriendelijk en klinken niet zelden als een mix van Beach House, Slowdive en Fleetwood Mac op een zondagochtend. Op zijn donkerst, en voorzien van een licht psychedelisch randje, doet de band soms ook denken aan The Haunted Youth, maar dan met een stropdas aan. Dat is niet negatief bedoeld – Portland houdt het graag beschaafd. Dat verdienen die meerstemmige gevoeligheden ook, zoals in die prachtige afsluiter No Man’s Land. Daarom staat Portland opnieuw voor een vertrek. Nu richting internationale carrière.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten
best kept secret

Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten

Zijn we klaar? Heeft St. Paul het licht al uitgedaan? Dan is het tijd om terug te blikken op Best ...
Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam
winactie
eefje de visser

Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam

Eefje de Visser bereidt zich voor op de festivalzomer met een unieke show op een nog geheime locatie in Rotterdam ...

Recensie: Portland - Departures