album
hiphop

Dizzee Rascal

Raskit

ISLAND/UNIVERSAL

Het is alweer tien jaar geleden dat Dizzee Rascal een album maakte dat we nog goed te pruimen vonden. Het betreffende geval heette Maths + English. Rascal was daar al een heel eind afgedreven van het monsterdebuut Boy In Da Corner (2003), maar zat nog steeds volop energie en avontuur.

Dat was er daarna wel af, toen hij vol voor de hits ging op Tongue N’ Cheek. Het daaropvolgende The Fifth beoogde hetzelfde, maar bereikte amper iets. ‘Wot u gonna do when your fans don’t care cause they’ve all grown up and they’ve all moved on?’ Die vraag stelt Rascal zichzelf (of anderen) in het nummer Wot U Gonna Do? Antwoorden geeft hij niet, of het antwoord moet Raskit heten. Rascal gaat op zijn nieuwe album vol op de ouderwetse hiphoptoer. Het is geen terugkeer naar zijn grimeroots. Dat vond hij te makkelijk inspelen op de revival, zei hij in een interview. Hij wilde met alles wat hij de afgelopen jaren heeft geleerd een rauw hiphopalbum maken. Dat is hem grotendeels gelukt. Geen cheesy refreintjes meer of een wanhopige zoektocht naar de hit, maar kale nummers met een in furieus tempo rappende Rascal. Ook in Space gaat hij zo tekeer in een uitgekleed en bijkans basloos nummer. Of luister naar Everything Must Go, een felle aanklacht tegen het neoliberalisme en overheersende kapitalisme in Londen onder Theresa May en Boris Johnson. Het vuur en de energie van Rascal zijn heerlijk om naar te luisteren. Daarmee is nog niet de oude, rauwe rapper terug. Soms zijn de producties te veilig; in plaats van stekelige hoeken zijn het afgeronde, met kussens omgeven beats. En dan wordt Dizzee Rascal veel te saai. Dat is wat hij dan misschien heeft geleerd uit zijn dagen in de hitparade. Dat mag ie best weer vergeten, want hij is ‘t leukst als hij raast en dat is gelukkig geregeld te horen op Raskit.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ryan Adams

Flitsende Ryan Adams kan geen flits verdragen

Bij de merch verkopen ze een linnen tas met de tekst ‘I love Ryan Adams because I love Satan’. Die ...
blog

Mijn 25 jaar Lowlands

25 jaar Lowlands – dat schreeuwt zo vlak voor de aftrap om een terugblik. Op mijn vakantieadres heb ik er ...
concert
Megadeth

De muzikale overtuiging van Megadeth

Naar aanleiding van het optreden dat Megadeth op zondag 6 augustus gaf als onderdeel van de Lokerse Feesten schreef OOR-collega ...