album
Rock

Jett Rebel

Don't Die On Me Now

SONY MUSIC

Jett Rebel heet ons welkom in zijn nieuwe huis. Hij heeft wat nieuwe verhalen te vertellen, zo verklaart hij in de openingstrack. ‘You’re waiting for somebody like me’, zingt hij in Devious Child. Het nummer knalt en dendert meteen ruim zeven minuten door. Zoals onvoorspelbare Jelte opnieuw een heel . . .

Hij heeft wat over zich heen gekregen in januari dit jaar, na de release van Truck, het eerste van het drieluik dat hij binnen een jaar beloofde uit te gaan brengen. Dat was Jelte solo, lo-fi, met 27 losse schetsen, experimentele fragmenten en een paar complete liedjes. Hier toont hij een andere kant van zichzelf. Die van de begenadigd gitarist en teamplayer. Hij opereert niet meer alleen, ieder instrument zelf naar zijn hand zettend. Hier horen we hem zoals hij zich op een podium in een kleine club zou gedragen met ‘The Jett Rebel 3’, een trio met ook Xander Vrienten (bas) en Kees Schaper (drums). Zo speelden ze al eens samen in New York, met versies van Devious Child die over de twintig minuten heen gingen. Dat podium bouwde hij na in zijn studio, ingeklemd tussen instrumenten en apparatuur die niet na 1977 werden vervaardigd. Niets digitaals. Alles moest puur, eerlijk, onvervormd. Ook het aantal overdubs bleef beperkt; een aantal keren zong hij de tracks meteen tijdens het spelen. Het resultaat is inderdaad een eerlijke trioplaat, met ook een paar nummers die op eerdere albums hadden gepast: het catchy Tracks Of Your Tears, het rockende Teenage Man en de hier wel volledig solo gespeelde pianoballad Take It As A Present. De rest bevat voornamelijk ‘ouderwets’ Amerikaanse rock- en trioblues. Het absolute hoogtepunt heet Green, een lange, trage track met Jelte solerend als een zwarte gitaargod van achter in de vijftig. Opnieuw is niet alles even sterk, maar streng selecteren doet Jett Rebel maar als hij over een jaar of tien uitgeraasd is. Voorlopig gaan we steeds opnieuw op een andere manier plezier beleven aan dit fenomeen. En Jelte heeft een missie, zo lezen we in de begeleidende bio. Hij hoopt dat sommige dj’s hun mp3-dj-apparatuur verkopen en een gitaar aanschaffen, dat sommige zangers zich realiseren dat Auto-tune en Melodyne hen van goed zingen afhouden en dat livebands nu eindelijk eens stoppen met zich als karaokeact te gedragen en de sequencer die meeloopt op de schroothoop gooien. Zo, dat is hij kwijt. Amen.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: Jett Rebel - Don't Die On Me Now (album) | OOR