album
PUNK

GREEN DAY

¡Dos! & ¡Tré!

REPRISE/WARNER

Het gaat even niet zo lekker in kamp Green Day. Frontman Billie Joe Armstrong barstte in woede uit op het iHeartRadio Music Festival, sloeg zijn gitaar aan gort en werd afgevoerd richting rehab met een drank- en drugsprobleem. En dat terwijl ¡Uno! – de eerste van drie nieuwe albums – net uit . . .

Aan ¡Tré! de zware taak om de vieze smaak weg te spoelen. Opener Brutal Love gaat echter op dezelfde voet verder. Waarom zou je als punkband je plaat openen met een ballad van vijf minuten, inclusief strijkers? ¡Tré! is volgens de makers zelf het ‘epische’ album van de trilogie, stadionrock met alle toeters en bellen. Dat valt wel mee. Missing You, 8th Ave Serenade, het zijn weer ‘gewoon’ typische Green Day-liedjes. Verder kabbelt ¡Tré! gemoedelijk voort. Drama Queen, met lelijk pianodeuntje, heeft bijvoorbeeld geen enkele hook en ook X-Kid, Little Boy Named Train en Amanda zijn geen memorabele liedjes. Is er ook nog goed nieuws? Ja, want Sex, Drugs & Violence en 99 Revolutions zijn je hoofd niet meer uit te slaan en Dirty Rotten Bastards, een zesenhalf minuten durende ouderwetse punkrockknaller, is met gemak het beste nummer van de complete trilogie. Zo kunnen we concluderen dat ¡Tré! een halfgeslaagd album is. Met het aardige ¡Uno! en het simpelweg saaie ¡Dos! krijgt Green Day toch nog een krappe voldoende. In een paar maanden drie albums uitbrengen, het lijkt het ultieme bewijs van artistieke vrijheid, maar als je alle 37 nummers naast elkaar legt, hoor je toch vooral een band die zich neerlegt bij zijn status van radiovriendelijke popgroep. Het is zoals met iedere succesvolle Amerikaanse band: aanpassen aan de massa of in de vergetelheid raken. Green Day kiest voor het eerste en raakt dankzij deze trilogie definitief zijn laatste beetje punkkrediet kwijt.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Wim de Bie: 'Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!'
het poparchief

Wim de Bie: ‘Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!’

De Bie Zingt, heette het in 1984 verschenen solo-debuut van Wim de Bie. Dat kon hij dus ook al, zingen ...

Recensie: GREEN DAY - ¡Dos! & ¡Tré! (album) | OOR