album
indie

The Dream Syndicate

How Did I Find Myself Here?

ANTI-/EPITAPH

Heerlijk Sinterklaasgevoel in de nazomer. Niet meer verwacht en toch gekregen: een topplaat van The Dream Syndicate. Muziekeeuwen geleden, in 1982, debuteerde het Californische indiekwartet – destijds ingedeeld bij de Paisley Underground – met de verpletterende gitaarplaat The Days Of Wine And Roses. Met de toonzettende opener Tell Me When It’s Over. Dat was zeven jaar later het geval, na onder meer een memorabel optreden op het Pandora’s Music Box-festival in Rotterdam.

En nu, tijdens de dagen van gal en geweld, is The Dream Syndicate terug met How Did I Find Myself Here? Oude tijden herleven. Steve Wynn (57 jaar inmiddels) voert musici aan die tekeer gaan als de spreekwoordelijke jonge honden, op speed. Vooral Wynn en zijn collega-gitarist Jason Victor, de begenadigde opvolger van Karl Precoda en Paul Cutler, zorgen voor wat ze zelf freak out-noise noemen. Dat levert glorieuze tracks op als Glide (poppy My Bloody Valentine-variant) en Out Of My Head (Velvet Underground-update). Losser is het titelnummer, een geestverruimende en jazzy jam van meer dan elf minuten, die qua lengte en klasse aansluit bij de epische Dream Syndicate-klassieker John Coltrane Stereo Blues. Filter Me Through You biedt verrijkte Rain Parade-psychedelica, Like Mary (met melancholisch gitaarwerk) is een relatief ingetogen liedje op zijn Lou Reeds en het psychedelische Kendra’s Dream, in Nico-modus gezongen door voormalig bandlid Kendra Smith, is de puntgave afsluiter van een dito comebackalbum.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws

Word lid van Club OOR en kies je welkomstgeschenk!

Als je nu een abonnement neemt op OOR, word je niet alleen automatisch lid van Club OOR - waarmee je jaarlijks ...
concert
Kaleo

Kaleo kampt met geloofwaardigheids-probleem

‘Looked the devil in the eye. The devil’s gonna make me a free man’, begint Jökull Júlíusson, frontman van Kaleo ...
nieuws
Stone Temple Pilots

Stone Temple Pilots verwelkomen nieuwe zanger

De Stone Temple Pilots zijn weer actief. Gisterenavond presenteerde de band een nieuwe zanger. Zijn naam is Jeff Gutt, bekend van de ...