rock

Ploegendienst

DSM-5

EXCELSIOR/V2

Dat er een krap jaar na debuutalbum Ik alweer een nieuwe plaat van Ploegendienst klaarligt, voelt niet als een verrassing. Rapper Ray Fuego en zijn 100% Anti Alles-band (géén punkband, want punk is dood, aldus Fuego) klonken op dat album immers alsof de duivel ze op de hielen zat, dus dat er snel inspiratie was voor nieuw materiaal is logisch.

Op het eerste gezicht lijkt alles aan DSM-5 business as usual: de speelduur komt net boven de twintig minuten uit en het langste nummer is nog geen twee-en-een-halve minuut. Maar wie wat aandachtiger naar de tracklist kijkt, staat toch echt een verrassing te wachten. Namelijk niet één, maar twee features van Spinvis. Jazeker, ‘Lach hard, duik diep, kom terug’, die Spinvis.

Hoe Erik de Jong samengaat met de onvervalste gitaarherrie van Fuego en consorten? Nou, best goed. In ieder geval op het eerste van de twee nummers, Interessant, dat meteen het hoogtepunt van de plaat is. Onder begeleiding van een gitaarriff die klinkt als een sneltrein ratelen De Jong en Fuego een waslijst aan willekeurige statements af (‘Ik ben geen stukadoor, ik heb mijn hand verbrand’), om in het refrein te constateren hoe waanzinnig interessant dat allemaal is.

De andere Spinvis-samenwerking, afsluiter Mensen In Het Algemeen, is vooral droogkloterij voor gevorderden, maar alsnog vermakelijk. Verder gebeurt er op DSM-5 weinig nieuws in vergelijking met zijn voorganger, maar dat is helemaal geen probleem. Wel ligt het tempo over het algemeen wat lager en kaart Fuego hier vaker serieuze problematiek aan, maar dan wel op zijn volstrekt eigen manier. Zo betreurt hij het feit dat onze racistische samenleving hem dwingt hard te zijn, ‘hard als mijn pik en mijn kaaklijn’. Wanneer kiezen we een nieuwe Dichter des Vaderlands?

Neem nu een abonnement op OOR en ontvang DSM-5 van Ploegendienst gratis op vinyl. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Met Muziek & AI, Johnny Cash, Goldband, Khruangbin, Patti Smith, Kneecap, Cassandra Jenkins, Abel & Sef, Danny Brown, Personal Trainer ...
The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling
concert
the war on drugs

The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling

The War On Drugs en Nederland hebben een bijzondere band. Voor het derde jaar op rij is de band in ...
De documentaire 'Zappa' toont unieke beelden van een unieke man
film
frank zappa

De documentaire ‘Zappa’ toont unieke beelden van een unieke man

Documentairemaker Alex Winter moest over verschillende hordes springen voor zijn filmportret van Frank Zappa, held én criticus van de hippiegeneratie ...

Recensie: Ploegendienst - DSM-5