album
avant-garde

Echo Collective

Plays Amnesiac

!K7/V2

Sinds die klootviolen van 2Cellos gigantisch scoorden met AC/DC- en Michael Jackson-covers is de lol er wat klassieke herinterpretaties van popsongs betreft wel een beetje vanaf. Maar het kan natuurlijk ook smaakvol.

Het vanuit Brussel opererende Echo Collective is een zevenkoppig kamerorkest, dat al samenwerkte met neoklassieke smaakmakers als Stars Of The Lid en de ons onlangs ontvallen Jóhann Jóhannson. Voor een residentie in de Ancienne Belgique werd afgesproken dat Echo Collective Radioheads Kid A of Amnesiac zou gaan spelen. Ze kozen voor het tweede album. Een uitdaging, want bepaald niet de meest toegankelijke Radiohead-plaat en er staat nogal wat abstracte elektronica op. Maar het werkt verrassend goed en met de avant-gardistische kant van de band kan Echo Collective prima uit de voeten. Dat laten ze gelijk horen in openingstrack Packt Like Sardines In A Crushd Tin Box, waarin de elektronische hinkstapritmes zijn vervangen door los swingende percussie. Pyramid Song en You And Who’s Army? krijgen fraai zwierige uitvoeringen mee, de zanglijnen worden gespeeld door violen of een (bas)klarinet. Het abstracte Hunting Bears en Like Spinning Plates worden knap aaneengesmeed tot een melancholisch stuk filmmuziek. Echo Collective doet wel denken aan het vroege Die Anarchistische Abendunterhaltung en laat mooi horen hoe melodieus rijk Amnesiac eigenlijk is.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Simulation Theory
album
Muse

Simulation Theory

De tijd dat de internationale pers laaiend enthousiast stond te wachten op een nieuw album van Muse is al een ...
The Beatles (The White Album)
album
The Beatles

The Beatles (The White Album)

In februari 1968 trokken The Beatles naar Rishikesh in India om daar deel te nemen aan een cursus meditatie bij ...

Recensie: Echo Collective - Plays Amnesiac (album) | OOR