album
avant-garde

Echo Collective

Plays Amnesiac

!K7/V2

Sinds die klootviolen van 2Cellos gigantisch scoorden met AC/DC- en Michael Jackson-covers is de lol er wat klassieke herinterpretaties van popsongs betreft wel een beetje vanaf. Maar het kan natuurlijk ook smaakvol.

Het vanuit Brussel opererende Echo Collective is een zevenkoppig kamerorkest, dat al samenwerkte met neoklassieke smaakmakers als Stars Of The Lid en de ons onlangs ontvallen Jóhann Jóhannson. Voor een residentie in de Ancienne Belgique werd afgesproken dat Echo Collective Radioheads Kid A of Amnesiac zou gaan spelen. Ze kozen voor het tweede album. Een uitdaging, want bepaald niet de meest toegankelijke Radiohead-plaat en er staat nogal wat abstracte elektronica op. Maar het werkt verrassend goed en met de avant-gardistische kant van de band kan Echo Collective prima uit de voeten. Dat laten ze gelijk horen in openingstrack Packt Like Sardines In A Crushd Tin Box, waarin de elektronische hinkstapritmes zijn vervangen door los swingende percussie. Pyramid Song en You And Who’s Army? krijgen fraai zwierige uitvoeringen mee, de zanglijnen worden gespeeld door violen of een (bas)klarinet. Het abstracte Hunting Bears en Like Spinning Plates worden knap aaneengesmeed tot een melancholisch stuk filmmuziek. Echo Collective doet wel denken aan het vroege Die Anarchistische Abendunterhaltung en laat mooi horen hoe melodieus rijk Amnesiac eigenlijk is.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Echo Collective - Plays Amnesiac (album) | OOR