album
avant-garde

Echo Collective

Plays Amnesiac

!K7/V2

Sinds die klootviolen van 2Cellos gigantisch scoorden met AC/DC- en Michael Jackson-covers is de lol er wat klassieke herinterpretaties van popsongs betreft wel een beetje vanaf. Maar het kan natuurlijk ook smaakvol.

Het vanuit Brussel opererende Echo Collective is een zevenkoppig kamerorkest, dat al samenwerkte met neoklassieke smaakmakers als Stars Of The Lid en de ons onlangs ontvallen Jóhann Jóhannson. Voor een residentie in de Ancienne Belgique werd afgesproken dat Echo Collective Radioheads Kid A of Amnesiac zou gaan spelen. Ze kozen voor het tweede album. Een uitdaging, want bepaald niet de meest toegankelijke Radiohead-plaat en er staat nogal wat abstracte elektronica op. Maar het werkt verrassend goed en met de avant-gardistische kant van de band kan Echo Collective prima uit de voeten. Dat laten ze gelijk horen in openingstrack Packt Like Sardines In A Crushd Tin Box, waarin de elektronische hinkstapritmes zijn vervangen door los swingende percussie. Pyramid Song en You And Who’s Army? krijgen fraai zwierige uitvoeringen mee, de zanglijnen worden gespeeld door violen of een (bas)klarinet. Het abstracte Hunting Bears en Like Spinning Plates worden knap aaneengesmeed tot een melancholisch stuk filmmuziek. Echo Collective doet wel denken aan het vroege Die Anarchistische Abendunterhaltung en laat mooi horen hoe melodieus rijk Amnesiac eigenlijk is.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
OOR Tipt: Left Of The Dial
achtergrond
SONS

OOR Tipt: Left Of The Dial

Left Of The Dial is de laatste aanwinst binnen de Nederlandse verzameling van showcasefestivals. Het Rotterdamse evenement biedt een spannende ...

Recensie: Echo Collective - Plays Amnesiac (album) | OOR