album
AVANT-GARDE

EMS Synthi 100 (Soulwax)

DEEWEE Sessions Vol. 1

DEEWEE

David en Stephen Dewaele (Soulwax) ontdekten dat ze op het IPEM (Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek) in hun stad Gent beschikten over een EMS Synthi 100, een uiterst zeldzame (31 stuks wereldwijd), in Londen vervaardigde hybride synthesizer, gelanceerd ooit in 1971. Kopen was geen optie, een jaar het gigantische modulaire analoge apparaat lenen om er mee te experimenteren en een plaat te maken wel. Het resultaat is een conceptueel verhaal, 6 tracks (Movement 1 t/m 6) in 36 minuten aan vinylgroeven, vervaardigd met louter klanken uit die ene synth, verpakt in een boek met uitleg en foto’s.

Dit project past precies in het motto dat de broers de laatste jaren overal voor hanteren: ‘Why do things the easy way?’ Eerst leren hoe zo’n apparaat werkt, kijken wat voor geluiden je daar allemaal uit kunt halen en die dan vertalen naar gelaagde bewegingen die alleen zo klinken omdat het precies deze twee Gentenaren zijn die aan de knoppen draaien. De synthesizer is hier de artiest, het concept een les in nederigheid. Omgaan met beperkingen, maar en passant de enorme rijkdom ontdekken om daar iets nieuws mee te creëren. Zoals pioniers er in 1972 muziek voor de futuristische tv-serie Doctor Who mee maakten, Meat Beat Manifesto het apparaat inzette op hun album RUOK? in 2002, maar dan dus met de ideeën en honger naar bliepjes en galm van die twee vrije geesten van Soulwax in de tegenwoordige tijd. Een soort pre-krautrock, klinkend als nu, ondanks dat alles gemaakt werd met voltages en weerstandjes, want aan die EMS Synthi 100 is uiteraard niets digitaal. Vintage, niche, niet bedoeld om te dansen, wel heerlijk gelaagd en bij vlagen toch ook behoorlijk funky. Met respect voor het apparaat je vol bewondering storten in oude technieken, de broers zijn er meesters in.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: EMS Synthi 100 (Soulwax) - DEEWEE Sessions Vol. 1 (album) | OOR