album
Punk

ANTILLECTUAL

Engage!

REDFIELD/SUBURBAN

Op het eerste gezicht is er niet veel veranderd bij Antillectual. Ja, ze hebben weer eens een nieuwe bassist, maar het aantal bandleden dat de Nijmeegse punkband heeft versleten is bijna langer dan de lijst met Amerikaanse presidenten, dus dat mag geen verrassing zijn . . .

Op nieuwe album Engage! staan twaalf melodieuze punkrocksongs met sterke politieke inslag. Precies zoals je van Antillectual verwacht. En toch is dit de beste plaat van het drietal, met afstand zelfs. Dat komt omdat de nummers ook los van de politieke boodschap overeind blijven. Want al blijft die boodschap het allerbelangrijkste voor Antillectual, zelfs als je je niet bovenmatig interesseert in de bezongen onderwerpen krijg je een goede punkplaat, vol catchy liedjes die hoe dan ook in je hoofd blijven hangen. En juist daardoor komen de teksten beter binnen. Een win-win-situatie dus. De onderwerpkeuze is niet heel verrassend overigens. Waar Europe, This Is Your Final Countdown (met Thomas Barnett van Strike Anywhere), Racist Rash en Obsessive Cosmetic Disorder over gaan, kun je op basis van de titels wel raden. Interessanter wordt het in het poppy Change The Standard, het snelle From Hipster To Hardliner en The Players & The Game, met gastrolletje voor Nathan Gray (Boysetsfire). Allemaal nummers waarin de boodschap net iets subtieler verpakt is en Antillectual een muzikale verscheidenheid toont die we niet eerder hoorden. Puike plaat.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Wim de Bie: 'Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!'
het poparchief

Wim de Bie: ‘Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!’

De Bie Zingt, heette het in 1984 verschenen solo-debuut van Wim de Bie. Dat kon hij dus ook al, zingen ...

Recensie: ANTILLECTUAL - Engage! (album) | OOR