album
Pop

The Vaccines

English Graffiti

COLUMBIA/SONY MUSIC

Geen idee hoeveel stokslagen de recensiepolitie rekent voor überclichés als ‘cruciale derde plaat’, maar ik waag ’t er maar even op, want we hebben hier een vet exemplaar te pakken. Voor The Vaccines zal English Graffiti immers erop of eronder zijn . . .

Erop vanwege bovenmodaal songmateriaal en een toegankelijk geluid (meer pop, minder garage), eronder vanwege, eh, ongeveer hetzelfde: een muzikale en productionele benadering die zich amper laat vergelijken met die van de twee voorgaande albums en die dus zomaar zou kunnen zorgen voor diep gefrons onder de trouwe aanhang van de Britten. We gaan ’t zien. Voor de productie van English Graffiti werd onder meer Dave Fridmann (Mercury Rev, Flaming Lips, MGMT) aangetrokken en dat is dus hoorbaar: er wordt volop gejongleerd met dynamiek en lieflijke psychedelica, en alleen in plaatopener Handsome en de catchy surfrockers 20/20 en Radio Bikini klinkt nog iets door van de hijgerige branie van de ‘oude’ Vaccines. En de nieuwe? Tja, die klinken soms verraderlijk braaf, zeker in dromerige aangelegenheden als (All Afternoon) In Love en Want You So Bad, of zelfs voorzichtig oprukkend richting bedenkelijke Amerikaanse classic rock (Give Me A Sign). De reddingsboei komt in alle gevallen van die toch wel ijzersterke songs, die overal dwars doorheen glinsteren. Maar of iedereen dat gaat horen? As I said: erop of eronder.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: The Vaccines - English Graffiti (album) | OOR