album

Coldplay

Everyday Life

Opmerkelijk: een album met de titel Everyday Life blijkt bij uitstek een onalledaagse plaat. Allemachtig, wat is de achtste van het roemrijke Coldplay – meer nog dan voorganger A Head Full Of Dreams uit 2015 – een allegaartje dat het uiterste vergt van fans die inzake muziek niet kosmopolitisch zijn ingesteld.

Zanger en bandleider Chris Martin is volledig losgezongen van het verleden, waarin Coldplay begon als een Brits klinkende indiepopband en later scoorde met songs als het nog immer fantastische Fix You. Zo’n klassieker staat er niet op Everyday Life, dat verdeeld is in een Sunrise– en een Sunset-kant. Waarom die scheiding? Het blijft gezien de muzikale aard en de tekstuele invulling van de composities een raadsel. Everyday Life begint met een stemmig kamermuziek-instrumentaaltje, maar daarna komt er qua tekst van alles voorbij, zelfs een Spaanstalig fragment, een Perzisch wensgedicht en gesproken woord van de Nigeriaanse muzikant/vrijheidsstrijder Fela Kuti. Wereldburger Martin somt in Trouble In Town een aantal zorgwekkende ontwikkelingen op in hedendaagse samenlevingen. Hij heeft het over kinderleed in Daddy, haalt God erbij (BrokEn), zingt cynisch over wapenbezit in het energieke Guns en empathisch over migranten (het uitbundige Orphans). En de muziek? Ga er maar even voor zitten. U2 in hogere sferen, een stuk met Peter Gabriel-gravitas, een old school gospelsong, een natuurlijk gevoelige pianoballade, een informeel, akoestisch Jack Johnson-achtig lo-fi-werkje, retrosoul met een sample van Cry Baby van Garnet Mimms, plechtige kloosterkoorzang en in het grandioze albumhoogtepunt Arabesque swingende wereldmuziek met Franse zang (Stromae!) en Afro-blaaswerk. En nog het een en ander. Coldplay weet blijkbaar van artistieke gekkigheid niet wat te doen. Op één album is het, hoe goed de songs meestal ook zijn, waarschijnlijk voor menigeen teveel van het goede. Maar de huidige zapgeneratie weet met deze overvloedige diversiteit vanzelfsprekend wel raad.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Coldplay - Everyday Life (album) | OOR