album
AVANT-GARDE

AUTECHRE

Exai

WARP/V2

Album nummer 11 (‘Ae XI’) is een dubbelalbum. Twee uur abstracte geluidskunst, je moet er maar zin in hebben. Ik had er dus niet zoveel zin in. De magie van de jaren negentig was weg, de liefde over. Erger nog: het leek Rob Brown en Sean Booth helemaal niks te . . .

Het kostte een draaibeurt of vier. Acht uur hersenkraken. Toen begon ik zowaar dingetjes te herkennen. Irlite (get 0) leek – ik zeg met nadruk leek – wel iets van een jazzmotiefje te hebben. Jatavee C ademde eenzelfde melancholie als de vroege Detroit-techno en was melodieus en bijna – ik zeg bíjna – warm te noemen. T Ess Xi had een wiegende drum ‘n’ bass-cadans, Recks On een ouderwetse electrohiphopbeat. Opeens grossierde Autechre weer in langgerekte composities die, hoe goed gecamoufleerd ook, langzaam van A naar B werkten in plaats van lukraak tussen Q, X en Y heen en weer te schieten; nummers ook met iets wat leek op, ja heus, een hook. Dat is misschien nog wel de grootste winst ten opzichte van de fragmentarische voorgangers: dat een idee zich weer progressief mag ontwikkelen in plaats van in een vlaag van deconstructivisme (lees: afbraakwoede) na twee, drie minuten in de knop gebroken te worden. De rust die hervonden lijkt. In prijsnummer Bladelores proefde ik de sereniteit van weleer. Dat had ik na albums 6 t/m 10 niet meer durven hopen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: AUTECHRE - Exai (album) | OOR