album
DANCE

SHACKLETON

Fabric 55

FABRIC/NEWS

Sam Shackleton is een van de unsung heroes van deze tijd. Ervan uitgaande dat we inmiddels allemaal vertrouwd zijn met begrippen als dubstep en UK Bass. Van al die gezichtsloze Britse producers is Shackleton misschien wel de meest enigmatische . . .

Tot voor kort had hij nog nooit een interview gegeven, werd zijn image bepaald door macabere doodshoofden en dito samples op zijn obscure Skull Disco-EP’s, en anders dan zijn collega-producers kluste hij ook niet bij als dj. Ja, een enkele keer was hij te gast in de Londense megaclub Fabric, waar hij in de kleine zaal diep verborgen achter zijn laptop zijn rituele dans opvoerde. Deze cd is daar een uitvloeisel van. Het is geen strikte dj-mix zoals we van de Fabric-reeks gewend zijn noch een echte liveset, het zit ertussenin met een twintigtal nieuwe, exclusieve Shackleton-tracks en een enkele oude ‘hit’ (Death Is Not Final, Massacre). Muzikaal is Fabric 55 ook lastig te plaatsen. Diepe bassen en Burial-achtige sci-fi-sferen zorgen voor een herkenbaar dubstepfundament, maar daaroverheen legt Shackleton heel eigen accenten. Ragfijne oosterse percussie en belletjes in eindeloze, trance opwekkende, bijna meditatieve loops, Arabische gezangen, boeddhistische tekstflarden over reïncarnatie (of is het toch een goedkope horrorfilm?) – het geheel doet uitgesproken oosters en mystiek aan. Als een eigentijdse opvolger van Muslimgauze. Net als wijlen Bryn Jones, die zijn industriële tapemuziek verweefde met veldopnames uit het Midden-Oosten, moet Shackleton overigens oppassen dat hij niet telkens dezelfde plaat aflevert. Na de Skull Disco-verzamelaars Soundboy Punishments (2007) en Soundboy’s Gravestone Gets Desectrated By Vandals (2008), beide met Appleblim en Peverelist als medeproducers, en de Perlon-compilatie Three EPs (2009) is dit de vierde cd in het microgenre dat Shackleton heet. Voorlopig kunnen we er echter nog geen genoeg van krijgen. Fabric 55 is op de valreep misschien wel de beste dance-en-ver-daarbuiten-plaat van 2010. En beslist de spannendste en donkerstep.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: SHACKLETON - Fabric 55 (album) | OOR