album
Pop

Anne Soldaat

Facts & Fears

EXCELSIOR/V2

Anne Soldaat was leadgitarist en een van de vocalisten van de legendarische gitaarband Daryll-Ann. Met een beetje fantasie zag je in hem de Neil Young van de groep. Sindsdien maakte hij vier succesvolle soloplaten, waarvan de laatste, Talks Little, Kills Many, in 2015 verscheen.

Hoewel zijn discografie anders doet vermoeden, heeft hij sindsdien bepaald niet stilgezeten. Samen met Yorick van Norden deed hij twee theatertournees onder de noemer Unsung Heroes, waarbij ze het werk van vergeten singer-songwriters vertolkten. Hij participeerde ook in diverse tributes, onder meer voor The Beach Boys en Chet Baker, en produceerde albums van Tim Knol en Clean Pete. En niet alleen dat; met celliste Renée Wijnhoven van Clean Pete produceerde hij ook nog een baby.

Net als bij zijn geestverwanten Bertolf en Tim Knol is de muziek van Soldaat geworteld in de gitaarpop uit de jaren zeventig. Op het door Pablo van de Poel van DeWolff geproduceerde Facts & Fears laveert hij tussen gitaarrock (One Book, One Life, Water Flowing, I Was Lost) en countryrock (An Angel, A Crook And A Thief). Soldaat voegt daar een vleugje psychedelica en een flinke snuif eigenzinnigheid aan toe. Zo mondt Meet The Other Side uit in de reliklassieker Dank U Voor Deze Nieuwe Morgen, een grappige referentie aan zijn jeugd in Ermelo, en begint hij Hibernation Generation met een mellotron. Je moet na The Beatles maar durven. 2021 heeft al een aantal fraaie Nederlandse singer-songwriterplaten opgeleverd (Anneke van Giersbergen, Bertolf, Luwten, Rick Treffers). Facts & Fears is er weer een.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: Anne Soldaat - Facts & Fears (album) | OOR