album
pop

Finn Andrews

One Piece At A Time

NETTWERK/V2

Het mag een wonder heten dat Finn Andrews pas op 35-jarige leeftijd met zijn solodebuut komt. Vijftien jaar geleden zette hij zichzelf en zijn band The Veils op de kaart met het onverwoestbare The Runaway Found. Sindsdien ontroerde de Britse Nieuw-Zeelander hele volksstammen met zijn van emotie doortrokken snikstem en sacrale liveshows.

One Piece At A Time is een break-up-plaat of sorts: in 2016 liep Andrews’ relatie stuk en verkaste hij naar Auckland om, zoals singer-songwriters plegen te doen, een album aan zijn liefdesverdriet te wijden. Introspectiever en ingetogener heb ik hem nog nooit gehoord. Hij croont over spaarzame pianoklanken, op de achtergrond klinken veelvuldig zachte vrouwenstemmen. De strijkers die in vrijwel elk nummer opduiken, dienen de composities op subtiele, sierlijke wijze. Andrews draait in zijn teksten niet om te hete brij heen: ‘I loved you and that’s a fact, now I’m on my own again’ (The Spirit In The Flame). One By The Venom is een prachtig poëtisch liedje over de vele manieren waarop de dood zijn slachtoffers maakt. Kippenvel en tranen liggen overal op de loer: in de dodelijk simpele akkoorden van Stairs To The Roof, achter de ah hoo’s van de dames in A Shot Through The Heart (Then Down In Flames), na elke noot die Andrews raakt. Ja, One Piece At A Time was het wachten meer dan waard.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Finn Andrews - One Piece At A Time (album) | OOR